1 januari start mét een écht winterweerbericht

Het jaar 2018 is begonnen met hetzelfde soort weer als we in de laatste weken van december hadden.Volop wisselvalligheid, soms veel wind, veel regen en de zon liet zich maar spaarzaam zien. Driekoningen, op 6 januari, is een datum waarop het weer nog wel eens wil omslaan. Het voorheen zachte weer kan dan overgaan in een winters weerbeeld waarbij we soms op de schaats komen. Natuurlijk houdt het weer zich nooit precies aan een datum, maar een dag of wat eerder of later kan natuurlijk ook. We zagen het bijvoorbeeld in 1985. Net rond de jaarwisseling sloeg het weer om. Er was zacht weer geweest, maar januari begon met stevig vriesweer, veel sneeuw en uiteindelijk volgde een koude winter. Ook februari bracht veel winters weer.
Ook dit jaar lijkt het weer rond Driekoningen te veranderen. Het is niet meer een komen en gaan van lagedrukgebieden met bijbehorende regenzones en veel wind. Er ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië dat later naar Wit-Rusland trekt. Maar ten westen en noordwesten hiervan lijkt de luchtdruk hoog te blijven. Hierdoor draait de wind bij ons op zaterdag naar noord en later naar noordoost tot oost. Dat is natuurlijk de juiste richting om in ons land winterweer te krijgen. Volgens de laatste berekeningen zou deze luchtdrukverdeling langere tijd min of meer in stand moeten blijven en zullen eventuele lagedrukgebieden vanaf de oceaan geen belangstelling voor onze omgeving meer hebben maar richting Zuid-Europa afzakken. Mochten deze ontwikkelingen inderdaad uit de verf komen dan groeit de kans op schaatsijs. Het is namelijk vrij onwaarschijnlijk dat er ook sneeuw gaat vallen. Mocht er al wat vallen zal dat hooguit een klein beetje zijn. Ondanks dat het boven een sneeuwdek meestal kouder wordt dan boven onbesneeuwd land is het voor de kwaliteit van het eventuele schaatsijs beter als het niet sneeuwt. Zeker in januari kan het in ons land ook zonder sneeuw ’s nachts gemakkelijk matig vriezen en dan zijn een 3 a 4 van dergelijke nachten voldoende om een ijsvloer te krijgen waarop al wat geschaatst kan worden. Zeker op aangelegde, ondiepe ijsbanen en kleine meertjes is dat dan al mogelijk.

We houden het natuurlijk nauwlettend in de gaten maar het lijkt er op dat in de loop van volgende week het aarzelende wintertje van dit weekeinde een serieuzer gevolg gaat krijgen. Hogedruk boven Scandinavië en later deels boven Rusland brengt de wind structureel in de oosthoek. De eerste dagen van komende week krijgen we de lucht nog meer vanuit Zuidoost-Europa maar later in de week wordt een meer langgerekte stroming vanuit Rusland verwacht. In dat geval kan de aanwezige vrieskou zich vanuit Rusland in onze richting uitbreiden. Ook de bovenlucht wordt dan kouder zodat het gebeuren meer body krijgt.
Lagedrukgebieden verplaatsen zich dan richting de Middellandse Zee, zodat de oostelijke stroming versterkt wordt. Mocht dit scenario inderdaad uitkomen, dan zou er tijdens het volgende weekeinde 12/13 januari best wel eens geschaatst kunnen worden. De geleidelijke inval van de kou komt op een gunstig moment. Veel winters van wat langere duur beginnen rond  Driekoningen. En als het overdag zonnig is, heeft de zon nog niet genoeg kracht om het ijs dat ’s nachts gevormd is, aan te tasten en kan het ’s nachts tijdens helder weer ook zonder een sneeuwdek flink afkoelen. Sneeuw van enige betekenis wordt volgende week niet verwacht. Het geschetste scenario is dan ook goed voor de mogelijke ijskwaliteit.

Schaatsliefhebbers gaan dus alvast maar duimen dat het allemaal inderdaad werkelijkheid wordt.

Sportieve groet van Arie Verrips

Geef een reactie

Scan de code