Ongeloof over late winterkou

Toch nog late winterkou! Donderdag 1 maart is de IJsbaan open! Deze week was er nog vooral lichte vorst, maar langzaam wordt het steeds kouder, omdat de aangevoerde lucht ook steeds kouder wordt en het brongebied steeds meer oostelijk, tot in Siberië komt te liggen. 

Tijdens het weekeinde kwam de temperatuur in de middag tot 1 of 2 graden boven nul, ’s nachts vriest het op steeds meer plaatsen matig. De ijsvorming die ’s nachts plaatsvindt zal dan op zonbeschenen plekken overdag weer grotendeels teniet worden gedaan. Op plekken die vooral midden op de dag in de schaduw blijven en waar het water niet stroomt, kan zich langzaam wel een ijsvloer gaan vormen van enkele cm’s dik. Dat kunnen ondiepe bosmeertjes zijn maar ook vijvers in de (zon)beschutting van grote flatgebouwen. Op sommige beschaduwde plekken kan er misschien al wat worden geschaatst, zeker door jeugd. Het blijft echter oppassen! Op kleinere sloten, ondiepe vijvers en plassen die geheel of vooral tijdens de middagzon in de schaduw liggen kan er worden geschaatst. Op wateren die de hele dag in de zon liggen, blijft schaatsen af te raden!

Maandag 26 februari wordt het nog iets kouder met maximumtemperaturen van rond 0 graden, ’s nachts vorst tussen -5 en -7 graden. Het hoogtepunt van de koudegolf wordt dinsdag t/m donderdag verwacht wanneer een bel extreem koude lucht ons bereikt. Overdag blijft het waarschijnlijk 1 tot 2 graden vriezen, ’s nachts wordt het tussen -8 en -10 graden. Overdag kom de temperatuur niet af nauwelijks meer boven het vriespunt uit, hetgeen zeer uitzonderlijk is. We spreken dan van ijsdagen. IJsdagen zijn de laatste honderd jaar eind februari of begin maart maar een paar keer voorgekomen. In Rusland kan het ’s nachts afkoelen tot wel -30 graden, in de Baltische staten, waar ook nog wat sneeuw ligt, zijn temperaturen tot rond -20 graden mogelijk.

De verwachting is dat er dan in onze regio op beschaduwde plekken op meertjes en vijvers en sommige schaatsbanen in de schaduw kan worden geschaatst. In het Leersummerveld en op het Pluismeer bij Lage Vuursche kan wellicht op een groter ijsoppervlak worden geschaatst, maar dan vooral tijdens de ochtenduren als de temperatuur nog een paar graden beneden nul is en de zon laag staat.

Afgelopen nacht 26/27 februari heeft het in Utrecht tussen ruim 5 en ruim 8 graden gevroren. Het koudst werd het bij Achterberg, bij Rhenen. Utrecht-stad had -6 graden. De wind is wat minder geworden. De condities voor ijsvorming waren goed. Vandaag komt de temperatuur alleen kortdurend tot aan het vriespunt. Na een zonnige ochtend zijn er vanmiddag ook wat wolkenvelden. Veel sneeuw zal er niet uit vallen. Ook komende nacht kan een goede ijsgroei worden verwacht. Op de ijsbaan kan dan woensdagmorgen 5 tot 6 cm ijs worden verwacht.
Woensdag overdag blijft het net vriezen. De wind wordt weer sterker. ’s Nachts gaat het 7 tot 8 graden vriezen.

Donderdagochtend 1 maart is het ijs zeer waarschijnlijk dik genoeg om de baan te openen. Verwachte ijsdikte 7 tot 8 cm. Overdag komt de temperatuur tot aan of net onder het vriespunt. Het zal zeker voor het gevoel koud zijn, maar de zonneschijn en de mooie ijsvloer verhogen de winterambiance. De nacht naar vrijdag gaat het ook matig vriezen, tot ongeveer -7 graden.

Vrijdag overdag is er zon, afgewisseld door wolkenvelden. De temperatuur wordt maximaal het vriespunt. Het is nog enige ijsaangroei, op vrijdagochtend 8 tot 9 cm ijsdikte. Pas in de avond kan er wat sneeuw gaan vallen. Meer dan een paar cm zal dit waarschijnlijk niet zijn. Op grotere hoogte wordt veel minder koude lucht aangevoerd, maar aan de grond wordt nog altijd koude lucht
aangevoerd. De temperatuur is zaterdagnacht -2 tot -3 graden. Misschien dat er zaterdagochtend ook nog geschaatst kan worden, als er niet te veel sneeuw op het ijs ligt, maar later op de dag loopt de temperatuur langzaam op tot boven het vriespunt. Wat er dan aan neerslag valt, is dan in de vorm van regen. En hiermee is dan de mooie koudeperiode voorbij.

sportieve groet, Arie Verrips

Geef een reactie

Scan de code