Sinterklaaswintertje december 2015

In de regio zijn inmiddels diverse tijdelijke kunstijsbanen geopend, maar de organisatoren hebben een behoorlijke klus om het ijs een beetje op kwaliteit te houden. Al langere tijd is de temperatuur namelijk veel hoger dan normaal. Dagen met maximumtempraturen in de dubbele cijfers zijn eerder regelmaat dan uitzondering, iets dat in december toch wel bijzonder is.

Als het weer zich aan de meest recente prognoses houdt, en die gaan tot halverwege de maand, en vervolgens de rest van de maand een min of meer normaal temperatuurverloop kent, dan wordt deze maand net zo warm als een doorsnee novembermaand, ofwel zo’n drie graden te warm. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor schaatsliefhebbers op natuurijs.

In de klimatologie kennen we wel het Sinterklaaswintertje, die wordt gevolgd door de Kerstdepressie. Vaak dient zich rond Sinterklaas het eerst meer serieuze winterweer aan. Soms gaat dit gepaard met een pak sneeuw. Zo’n periode van winterweer houdt meestal niet zo lang stand zodat we lang niet altijd op de schaats komen. Tegen de Kerstdagen volgt dan gewoonlijk een zachte periode, waarin het niet alleen wisselvallig kan zijn, maar ook temperaturen van tien graden of hoger kunnen voorkomen. Meestal gaat het dan pas rond of net na de jaarwisseling weer vriezen en dan komen we vaker op de schaats.

Helaas houdt het weer zich niet aan de klimaatboeken, zodat het nog alle kanten op kan met het weer. Overigens komt het maar zelden voor dat er na een zeer zachte eerste helft van december, tegen de Kerst koud winterweer komt.
Er is echter een mooi voorbeeld van in 1996/97. Na een redelijk normale november kregen we een sinterklaaswinter met zowaar twee ijsdagen rond 10 december. Hierna ging het rap weer dooien en volgde een week met vrij zacht weer. Rond de 20e viel echter de kou weer in en op 21e was er al weer een ijsdag. Maar het werd nog kouder. Rond de Kerstdagen werd het steeds kouder, overdag was er lichte tot matige vorst en ‘s nachts kwam het herhaaldelijk tot strenge vorst, ook de eerste week van januari. Het kwam zelfs tot een Elfstedentocht, en wel op 4 januari. Overdag was het rond –5 graden, ‘s nachts vroor het streng.
Op 12 januari viel de dooi in. Winters is het daarna niet meer geworden, afgezien een enkele nacht met wat vorst.

In 1984 was er een zacht najaar, maar rond de jaarwisseling vel de vorst in en volgde een koude winter met veel sneeuw. Maar velen zullen zich de zeer zachte winters van vorig jaar en het jaar ervoor nog wel herinneren. Het kan dus – gelukkig maar – nog alle kanten uit met het weer!

groeten, Arie

Scan de code