Weerbericht maand augustus

Koele Hondsdagen.

De Hondsdagen *, tussen 19 juli en 18 augustus, waar we nu in zitten, is meestal de warmste periode in de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur in deze periode is in onze regio 23 graden. Vaak zijn er ook zomerse dagen en de meeste hittegolven komen in deze periode voor. Dit jaar is het heel anders. Vanaf 20 juli is er zelfs geen zomerse dag meer geweest. Op de 19e is het nog wel ruim 29 graden geworden. Het ziet er niet naar uit dat augustus tot aan de 20e zomerse dagen gaat scoren.

Het kan evenwel nog erger. In 1993 was de laatste zomerse dag alweer op 4 juli. Daarna, en ook in september is het niet meer zomers warm geworden. In augustus waren er nog wel redelijk wat warme dagen, maar in september waren er maar een paar. De laatste was nog op 20 september toen het 23 graden werd.

Hierna kwam de herfst snel op gang en werd het half oktober zelfs koud met maxima van regelmatig onder de 10 graden. En half november kregen we zowaar een korte vorstperiode van een week, met een paar ijsdagen, ’s nachts lichte tot matige vorst, op sommige plaatsen schaatsijs en ook viel er op veel plaatsen wat sneeuw.
Begin december viel de dooi in en stelde de eigenlijke winter helemaal niets voor … tot halverwege februari, toen de winter nog even flink zijn tanden liet zien. Er viel op veel plaatsen een pak sneeuw en in een periode van tien dagen waren er een paar ijsdagen en kwam het tot lichte tot matige, lokaal strenge vorst.
Gelukkig kent het weer geen geheugen … en vorig jaar hadden we in september bijna nog een hittegolf …

sportieve groet, Arie Verrips

 

* De hondsdagen is de periode tussen ongeveer 18 juli en 18 augustus en geldt als de warmste tijd van het jaar. De tweede betekenis van het woord hondsdagen staat voor een heftige, hartstochtelijke tijd. De aanpak van De Hondsdagen is dan ook vol speelplezier de zin om buiten te spelen (en ons Over De Brug Festival 26 augustus te bezoeken!).

Facebooktwitteryoutubeinstagram