Begin Februari Flinke koudeprik

Flinke koudeprik op komst! Het zat al een paar dagen in de weermodellen, maar met februari op de kalender krijgen we toch nog winters weer. Tijdens het weekeinde verandert het stromingspatroon op de weerkaarten. Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied breidt zich uit richting Scandinavië, uiteindelijk vormt zich daar een solide hogedrukgebied. Bij ons draait de wind zondag naar het noordoosten, waarop steeds koudere lucht ons land gaat bereiken.

Ook de bovenlucht wordt aanzienlijk kouder. De temperaturen komen de eerste dagen van de nieuwe werkweek overdag nauwelijks boven nul en ’s nachts gaat het licht, lokaal matig vriezen. Het lijkt er zelfs op dat het de hele volgende week koud blijft. Er vormt zich een ijsvloer maar de vorst is waarschijnlijk onvoldoende om een veilig schaatsbare ijsvloer te genereren, behalve op gunstig gelegen plaatsen als het Leersummerveld. Ook de schaatsbaan in Doorn kan waarschijnlijk in bedrijf. Zoals het er nu naar uitziet, komt er rond zaterdag een einde aan de echte kou, maar de bovenlucht blijft tamelijk koud, zodat de kans op winterse neerslag tijdens een wat meer wisselvallig weertype toeneemt.

Het weer vroeger spannender? Het wordt wel vaker gezegd: vroeger leek het weer wel spannender dan nu. Tijdens gesprekken met ouderen komt regelmatig boven water dat de winters vroeger kouder waren en de zomers warmer. Voor wat betreft de winters klopt dit met de klimaatverandering wel maar de zomers waren vroeger niet warmer dan nu.
Waar komen die gedachtenspinsels vandaan? Welnu, het is puur psychologie. Bijzondere weersverschijnselen, zoals koude winters en warme zomers, maar ook zware onweersbuien of stormen worden door veel mensen onthouden en meer gemiddelde weersomstandigheden bijna niet, of ze zouden moeten samengaan met een persoonlijk hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld een jubileum.
Omdat die bijzondere weersomstandigheden worden onthouden, lijken ze wel extremer dan nu. Veel mensen herinneren zich bovendien nog wel de winters in hun kinderjaren, waarin je wel tot voorbij je knieën in de sneeuw kon lopen. Vergeten wordt dan dat je toen een klein kind was en nu volwassen en dan loop je ineens niet meer tot voorbij je knieën door de sneeuw.

Spannend winterweer.Nog een voorbeeld van spannend weer. Pakweg tot een jaar of veertig terug reikten weersverwachtingen nog maar tot een dag vooruit. Was er vorst en schaatsweer in aantocht dan zaten winterliefhebbers, maar ook winterhaters aan de radio om de ontwikkelingen te volgen. Van dag tot dag en zo kon men dagenlang in spanning zitten of er een pak sneeuw kwam of dat men kon schaatsen.Tegenwoordig reiken de redelijk betrouwbare weersverwachtingen tot minstens tien dagen vooruit en er wordt zelfs al door gerekend tot vijftien dagen vooruit. Verwachtingen tot een dag of vijf vooruit zijn tegenwoordig al behoorlijk betrouwbaar. Als de vorst invalt zien we dan het einde van de koudeperiode in de verwachtingen verschijnen en is de spanning eigenlijk meteen al weg. Zo ook dit jaar in februari.

Onze natuurijsbaan in Park de Watertoren bestaat nu twee jaar en de ingeklonken dijkjes laten helaas nog steeds water uitstromen. De IJsmeesters van IJsclub Siberia hielden de afgelopen weken nauwgezet de weersvoorspelling in het oog. Er komt koud weer aan, maar naar alle waarschijnlijkheid duurt de koude slechts een week en of er geschaatst kan worden op onze natuurijsbaan Park De Watertoren is écht nog maar de vraag.

Sportieve groet Arie Verrips

 

Geef een reactie

Scan de code