Weerbericht maand juni 2017

Weerbericht vrijdag 30 juni 2017 RUIG030

Het weer is vrijdag wel niet geweldig maar lijkt zich toch aardig aan mijn eerdere, laatste prognose te houden.
Nog altijd een middagtemperatuur van 20 graden en de eerste helft van de avond rond 17 graden.
De wind lijkt nog wat mee te vallen, uren rond het avonduur circa 3 Bft uit het westen, nog altijd matig.

We moeten rekening houden met een paar kortdurende buien maar er valt waarschijnlijk hooguit een paar millimeter regen. Er zal niet veel zon zijn.

We zorgen dat er afdekking is voor spullen die beter niet nat mogen worden, wegen zijn natuurlijk wel doorgaans nat. Maar goed de afwatering op de skatebaan is goed.
Tijdens de avond neemt de buiigheid waarschijnlijk tijdelijk af.

Zaterdag wordt het een heel stuk slechter, eigenlijk de nacht van 30 juni naar zaterdag 1 juli al.

 

Hoe was het weerbericht van de maand juni 2017…

Na een aantal warme tot zeer warme dagen en een min of meer normale Pinksteren lijkt het er op dat we nu een wat langere periode met wisselvallig weer hebben.
De twee dagen na deze feestdagen verliepen uitgesproken koel, er was veel wind en er vielen geregeld buien.
Dit is overigens niet iets om je zorgen over te maken.

De periode van 5 tot 20 juni is namelijk de tijd van  de Schaapscheerderskoude , een periode van doorgaans koel en wisselvallig weer. De koelere periode is zo markant dat ze zelfs in de klimaatgrafieken is terug te vinden. In deze tijd loopt de gemiddelde temperatuur namelijk niet op om later in de maand en in juli de 20 graden steeds meer te overschrijden. Natuurlijk kan deze periode van jaar tot jaar wel eens wat vroeger of later vallen. Dit jaar lijkt de periode zich aardig aan de data te houden.

Na de Schaapscheerderskoude volgt dan meestal het echte zomerweer en het is dan ook boeiend om goed te volgen hoe het weer zich tijdens de laatste tien dagen van juni ontwikkelt.

Soms houdt het wisselvallige weer ook in juli stand en volgt er zo’n typische, koele en natte Nederlandse zomer, waarin op het laatste moment nog hele wat mensen naar het zonnige zuiden afzakken. En soms gaat het ook in augustus nog mis en moeten we het met nog wat mooie dagen in september doen. Maar het kan ook zoals in 1997 toen tijdens een wisselvallige zomer het weer de laatste dagen van juli radicaal omsloeg en er een extreem warme augustusmaand volgde!

Wat dit jaar opvalt zijn de steeds weer opduikende korte perioden met opeens warm weer. Tot dusver zijn deze ook nog niet echt afgestraft met zware onweersbuien zodat we nog altijd veel te weinig neerslag hebben. Deze tendens lijkt zich nog wel enige tijd voort te zetten. Verder … het zeewater is dankzij de hoge lentetemperaturen duidelijk warmer dan normaal. Dat kon in de kustprovincies wel eens voor meer buien in de nazomer zorgen, maar voor grote delen van onze regio maakt dit minder uit. De kustbuien komen bij de heersende zuidwestenwinden doorgaans niet veel verder dan de Ronde Venen en het Groene Hart.

Dit is natuurlijk in principe gunstig voor alle buitenevenementen, zo ook door IJsclub Siberia georganiseerd of ondersteund. Tenzij het bijvoorbeeld op 30 juni, het RUIG030 evenement, net zo’n mindere dag is. Net zoals het juist op de dag erg warm zou kunnen worden. Gezien het feit dat we al lange tijd vaak droog weer hebben, en dat onweersbuien vaak niet uit de verf komen, zien we de weertoekomst dan ook redelijk optimistisch in.

De zomer van dit jaar biedt een uitermate wisselend weerbeeld. Prachtige, warme tot zeer warme zomerdagen worden afgewisseld door koele dagen met veel bewolking en soms een bui, terwijl het ook soms flink waait. Met dit uiterst wisselende weerbeeld kan het eerste stukje van het jaargetijde dit jaar zo wel een jojo-zomer worden genoemd.

Later deze maand kregen de warme perioden meer body. Er was op delen van de Heuvelrug zelfs een lokale hittegolf en dat is het geval als er in een periode van vijf dagen tenminste drie dagen zijn met 30 graden of hoger en het de overige dagen tenminste 25 graden wordt.

De onweersbuien die de hitte verdreven stelden niet veel voor. De laatste week van juni wordt er ook niet heel veel regen verwacht. Als dit, en ook de rest van de verwachtingen inderdaad uitkomen dan wordt juni uiteindelijk een vrij droge en ook een zeer warme en zonnige maand, vrijwel ideaal voor de vroege vakantiegangers. De in juni vaak zo kenmerkende “Schaapscheerderskoude” met koel en wisselvallig weer stelde dit jaar dus maar weinig voor.

Tot en met de 24e is juni al tweëenhalve graad te warm. Het normale temperatuurgemiddelde is 15.6 graden. Ondanks de koelere laatste fase van de maand zal juni uiteindelijk als zeer warme maand de boeken in gaan. Opmerkelijk, gezien ons veranderende klimaat, maar de warmste junimaand ooit gemeten is die van 1917. De gemiddelde temperatuur was toen 18.3 graden. Op nummer twee staat juni 1976, aan het begin van de zeer warme en ook zeer droge zomer. De kans is groot dat juni dit jaar op de tweede plaats komt en aldus juni 1976 verdringt.

Verder is er dankzij plaatselijke plensbuien wel ruim de normale hoeveelheid neerslag voor een halve maand gevallen, maar daarna is er niet zo veel regen meer gevallen. De Bilt staat na de 24e op 46 mm. Er komen nog wel een paar natte dagen aan, zodat sommige plaatsen in onze regio misschien net of bijna de normale hoeveelheid neerslag voor de maand zullen krijgen.

Ook hebben we al duidelijk meer dan de normale hoeveelheid zon gehad. We staan na de 24e op 197 uren zon, terwijl in een gemiddelde junimaand de zon in De Bilt 194 uur te zien is. Het wordt de laatste week van de maand weliswaar niet meer zo zonnig, maar omdat we de normale aantallen uren zonneschijn op de 23e al hebben binnengehaald, wordt juni op zijn minst een vrij zonnige maand.

Voor ons evenement Ruig30 is het belangrijk dat het vrijdag aanstaande (min of meer) droog blijft. Jammer genoeg is dit niet het geval, nu er een meer wisselvallige periode is aangebroken. Halverwege de week kan er zelfs tamelijk veel regen gaan  vallen. Op de 30e juni krijgen we waarschijnlijk een paar buien die, zoals het er nu naar uitziet, vooral ’s middags zullen passeren. Bovendien zullen deze buien maar een paar millimeter regen brengen. Zoals meestal met buien kan er – zeker in de zomer – op sommige plaatsen meer regen vallen en slippen andere plaatsen precies tussen de buien door. En waar dat gebeurt, is dagen van te voren natuurlijk niet te zeggen.

Laten  we dus maar duimen voor wat geluk.

 

 

sportieve  groet, Arie Verrips

 

 

Scan de code