Weerbericht maand juni 2017

Na een aantal warme tot zeer warme dagen en een min of meer normale Pinksteren lijkt het er op dat we nu een wat langere periode met wisselvallig weer hebben.
De twee dagen na deze feestdagen verliepen uitgesproken koel, er was veel wind en er vielen geregeld buien.
Dit is overigens niet iets om je zorgen over te maken.

De periode van 5 tot 20 juni is namelijk de tijd van  de Schaapscheerderskoude , een periode van doorgaans koel en wisselvallig weer. De koelere periode is zo markant dat ze zelfs in de klimaatgrafieken is terug te vinden. In deze tijd loopt de gemiddelde temperatuur namelijk niet op om later in de maand en in juli de 20 graden steeds meer te overschrijden. Natuurlijk kan deze periode van jaar tot jaar wel eens wat vroeger of later vallen. Dit jaar lijkt de periode zich aardig aan de data te houden.

Na de Schaapscheerderskoude volgt dan meestal het echte zomerweer en het is dan ook boeiend om goed te volgen hoe het weer zich tijdens de laatste tien dagen van juni ontwikkelt.

Soms houdt het wisselvallige weer ook in juli stand en volgt er zo’n typische, koele en natte Nederlandse zomer, waarin op het laatste moment nog hele wat mensen naar het zonnige zuiden afzakken. En soms gaat het ook in augustus nog mis en moeten we het met nog wat mooie dagen in september doen. Maar het kan ook zoals in 1997 toen tijdens een wisselvallige zomer het weer de laatste dagen van juli radicaal omsloeg en er een extreem warme augustusmaand volgde!

Wat dit jaar opvalt zijn de steeds weer opduikende korte perioden met opeens warm weer. Tot dusver zijn deze ook nog niet echt afgestraft met zware onweersbuien zodat we nog altijd veel te weinig neerslag hebben. Deze tendens lijkt zich nog wel enige tijd voort te zetten. Verder … het zeewater is dankzij de hoge lentetemperaturen duidelijk warmer dan normaal. Dat kon in de kustprovincies wel eens voor meer buien in de nazomer zorgen, maar voor grote delen van onze regio maakt dit minder uit. De kustbuien komen bij de heersende zuidwestenwinden doorgaans niet veel verder dan de Ronde Venen en het Groene Hart.

Dit is natuurlijk in principe gunstig voor alle buitenevenementen, zo ook door IJsclub Siberia georganiseerd of ondersteund. Tenzij het bijvoorbeeld op 30 juni, het RUIG030 evenement, net zo’n mindere dag is. Net zoals het juist op de dag erg warm zou kunnen worden. Gezien het feit dat we al lange tijd vaak droog weer hebben, en dat onweersbuien vaak niet uit de verf komen, zien we de weertoekomst dan ook redelijk optimistisch in. Meer info over RUIG030: http://ijsclubsiberia.nl/ruig030/

Nu de 30e juni nadert, wordt het steeds meer duidelijk hoe het weer zich zal kunnen gaan ontwikkelen. En in de praktijk betekent dit dat we geleidelijk aan binnen de zogeheten verwachtingshorizon komen. Dat is de termijn waarbinnen een weersverwachting betrouwbaarder gaat worden. De grote weercomputers kunnen tegenwoordig berekeningen uitvoeren tot 15
dagen vooruit. Erg bruikbaar is de termijn tussen 10 en 15 dagen vooruit nog niet maar in de zomer heb je er nog wel iets aan. In de winter, wanneer het weerbeeld vaak veel wisselvalliger is, komen verwachtingen tot veertien dagen vooruit veel minder vaak uit. Dit heeft allemaal te maken met de rekenkracht van computers en de wenselijke beschikbaarheidstermijn van weersverwachtingen. Je hebt natuurlijk weinig aan  verwachtingskaarten die pas na pakweg twee dagen uit de computer komen rollen. Op dit moment lijkt het erop dat we qua temperatuur op en rond de 30e juni een redelijk normaal verloop hebben. Overdag zou het dan 20 graden kunnen worden of iets hoger. De temperatuurverwachting is echter nog enigszins onzeker alhoewel het er op lijkt dat de kans op wat warmer weer groter is dan de kans op koeler weer. Dat is natuurlijk leuk! De kans op regen is niet groot. Dit past heel goed in het beeld dat we al lange tijd hebben. Afgezien van een paar flinke buien is het al maandenlang behoorlijk droog. De kans op een geheel of bijna droge dag is dan ook vrij aanzienlijk. En ook dat is gunstig voor ons allen, en dus ook de deelnemers aan het evenement! Of het ook een zonnige dag wordt, daarover kunnen we nog weinig uitspraken doen. Maar hou vooral deze site in de gaten.

Hierop volgen de komende tijd meer updates!

sportieve  groet, Arie Verrips

Facebooktwitteryoutubeinstagram