In één keer naar de winter

Ook dit schaatsseizoen maakt onze weerman, Arie Verrips, weer een actueel winterweerbericht voor IJsclub Siberia. Hij schrijft: In de volksmond staat vrieskou aan het einde van november en begin december wel bekend als het Sinterklaaswintertje. Lees meer…

Het voorjaar verliep dit jaar snel. Na late kou met zelfs begin maart nog schaatspret werd het al snel zomerweer. En de lange, warme en ook droge zomer zit natuurlijk nog vers in ons geheugen.

Opmerkelijk is dat het dit jaar in het najaar heel lang relatief warm is gebleven, maar dat zich nu niet het zo kenmerkende wisselvallige weer aandient, maar eerder een vooralsnog licht winters weertype. Er is doorgaans veel zon en tijdens de heldere nachten kan het dagelijks meer afkoelen dan dat er overdag als gevolg van zonnestraling warmte in komt. De kans op wat lichte vorst in de nachten neemt dan ook geleidelijk toe. Overdag komt de temperatuur maar een paar graden boven het vriespunt. In de loop van volgende week valt er waarschijnlijk wat neerslag. De kans is groot dat dit in de vorm van (natte) sneeuw zal zijn.

Een groot Russisch hogedrukgebied dat zich meer richting Scandinavië verplaatst, en daar bovendien langere tijd blijft liggen, is de oorzaak van het verwachte weertype. Het is nu nog  wel voorbarig om te zeggen dat de schaatsen uit het vet kunnen, maar in het verleden zijn uit dit soort situaties wel eens echte vorstperioden voortgekomen. In de volksmond staat vrieskou aan het einde van november en begin december wel bekend als het Sinterklaaswintertje, waarin het nog wel eens tot ijspret kan komen. Gewoonlijk wordt het dan voor de kerstdagen (tijdelijk?) zachter, volgt er de Kerstdepressie en begint de serieuze winter …. of het komt er niet van.
Begrijpelijk is het dan ook dat het bij schaatsliefhebbers de komende tijd steeds meer gaat kriebelen.

Waarschijnlijk blijft de geschetste  weersituatie minstens tot aan het einde van de maand in takt. Er is een bijkomend voordeel. De novemberzon maakt overuren zodat de maand als geheel zeer zonnig lijkt te gaan worden, maar ook zeer droog. Boven de droge grond zijn tijdens heldere nachten lagere minimumtemperaturen mogelijk dan gebruikelijk en dat vergroot de kans op meer ijsvorming.

We kiezen er voor als nog niet voor om de ijsbaan onder water te zetten, daarvoor zijn de dagtemperaturen nog te hoog. Maar we houden het natuurlijk goed in de gaten.

Over het kerstweer is werkelijk nog niets te zeggen, maar met de Sint in zicht op 5 december lijkt het eerder zachter en wisselvalliger te worden dan kouder. Volgende week nog een paar vrij koude dagen met wat lichte vorst, maar daar blijft het voorlopig wel bij denk ik.

Sportieve groet, Arie Verrips

 

Geef een reactie

Scan de code