December blokkade

Terug naar het overzicht

Onze weerman, Arie Verrips, schrijft opnieuw een actueel winterweerbericht met het verloop van het aanstaande winterweer van december en januari 2021. Hoopvolle winterberichten! Ondanks lockdown en corona maatregelen, gewoon mogelijkheden voor lekker wintersbuitenspelen met misschien sneeuw en natuurijs.

De afgelopen week hadden we toch wat heel lichte winterse
verschijnselen. Ook in onze regio viel op diverse plaatsen wat sneeuw,
op de Amerongseberg en andere toppen op de Heuvelrug viel ongeveer 3 cm sneeuw, de eerste sneeuwpoppen konden worden gemaakt. Ook was er plaatselijk gladheid omdat het tijdens diverse nachten wat heeft gevroren. De eerste vliesjes ijs werden op ondiepe wateren gesignaleerd.

Het sinterklaaswintertje was echter maar heel bescheiden ten opzichte van wat we vroeger wel meemaakten. De Kerstdepressie is ook al genoemd en deze verschijnt de komende dagen ten tonele. Op zondag 12 december wordt de koudere lucht echt verdreven en dat gaat gepaard met regen. Zondagmiddag kan het al ruim 10 graden worden en ook de rest van de komende werkweek komt de maximumtemperatuur tot 10 graden of zelfs hoger uit.

We hebben dat niet alleen aan de kerstdepressie te danken, maar ook aan de krachtige aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten, aan de rand
van een zich ontwikkelend hogedrukgebied boven Midden-Europa. Zeker op hoogte wordt het de komende tijd bijzonder warm. In de Alpen, waar overigens nu al veel sneeuw ligt, blijven de sneeuwcondities echter goed.

Vanaf het volgende weekeinde, 18 en 19 december, ontstaat er een krachtige blokkade boven onze omgeving, die heel langzaam naar het noordwesten lijkt te trekken. In de aanloop naar kerst levert dit rustig weer op, waarbij de temperaturen geleidelijk dalen. Of dit met veel zon gepaard gaat, is maar de vraag.

De warme lucht op hoogte blijft grotendeels aanwezig, terwijl het op leefniveau steeds kouder wordt. Dat levert in deze tijd van het jaar heel vaak een weertype op met mist en / of lage bewolking, typisch de donkere dagen voor Kerst.

Het lijkt er echter wel op dat vlak voor de kerstdagen de blokkade zo westelijk ligt dat de wind bij ons naar het noorden gaat draaien. We krijgen dan de lucht vanuit het hoge noorden, hetgeen wellicht meer zon en ook meer kou oplevert.

Of de kerst ook wit gaat worden? Die kans is klein. De kans is wel groot dat het kouder gaat worden, met temperaturen in ieder geval beneden normaal, maar de neerslagkansen lijken vooralsnog erg klein te blijven.

Maar mocht het vaker opklaren en dan vooral ’s nachts, dan levert dat natuurlijk wel mooi schaatsijs op. Het probleem dat we de laatste jaren met late winters hadden was de kracht van de zon. In deze fase van december is de kracht van de zon zeer gering, zodat deze de kwaliteit van eventueel schaatsijs overdag niet zal bederven.

We wachten maar af, maar alles staat of valt met de precieze locatie van het blokkerende hogedrukgebied en de hoeveelheid bewolking en neerslag.

Het advies is om de situatie goed in het oog te houden met het oog op het
inlaten van water op de baan tegen de kerstdagen.

Toch wel weer aardige ontwikkelingen. En óók fijn dat we, ook met corona maatregelen nog sportief bezig kunnen zijn.

Winterse groeten van Arie Verrips

Nabericht van Arie (14-12-2021): De vooruitzichten worden langzaam steeds gunstiger. Dat is jarenlang wel anders geweest. Volgens de meest recente 42-daagse prognose blijft het zelfs tenminste een groot deel van januari koud! Ook in Noord- en Oost-Europa is het doorgaans kouder dan gemiddeld en grote delen van Rusland krijgen zelfs een zeer koude kerst en jaarwisseling voor de kiezen. Gedurende de hele periode valt er duidelijk minder neerslag (sneeuw) dan normaal.

Nabericht van Arie (20-12-2021): De vooruitzichten zien er minder goed uit voor de winterliefhebbers. Ik adviseer voorlopig om geen water in te laten bij ijsbaan Park De Watertoren. Teleurstellend natuurlijk, maar na een paar dagen deze week met wat vorst, wordt het vanaf donderdag vrijwel zeker weer zacht en ook tijdens de verdere kerstvakantie is er geen winters weer in zicht. Los van alle corona-toestanden natuurlijk…op de langere termijn is nu nog niets te zeggen, maar het zou een optie kunnen zijn. Klimatologisch gezien is het wel een gunstig tijdstip (Driekoningenwintertje) Verder…tot dusver is er nergens in welk model ook een kwakkelwintertje in het vooruitzicht gesteld. Tekenen wijzen toch steeds op een (wat) te koude tendens.

We houden de winterprognose goed in het oog.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim

Terug naar het overzicht