December breekt alle records eind 2015

De eerste helft van december is qua warmteproductie op de 4e plaats terecht gekomen. Het temperatuurgemiddelde bedraagt 8.5 graden. In 2006 was dit 8.6 graden en op de 2e plek staat 1979 met ruim 8.6 graden. In het jaar 2000 was het nog warmer met een gemiddelde van 9.9 graden en dat werd de koploper. Echter … na half december viel in 2000 de winter in en dat verhinderde dat de maand als geheel record-zacht werd. De Kerstdagen verliepen in die maand zelfs koud met overdag temperaturen van rond het vriespunt en ’s nachts lichte tot matige vorst.

Dit jaar is er voorlopig geen sprake van winters weer. Met de nieuwe golven van zeer zachte lucht, die op ons af komen lijkt december als geheel zelfs ruim twee graden warmer te worden dan de voorgaande recordhouder, 1974, toen het gemiddelde 7.3 graden was. Dit jaar komen we vermoedelijk uit op 9.4 graden. Zo’n grote sprong is nog niet eerder voorgekomen. Mogelijk sneuvelen er ook nog een of meer datumrecords en aan een Witte Kerst hoeven we al helemaal niet te denken! Zelfs tot aan de jaarwisseling is de kans op winters weer bijzonder klein.

Hoe anders was het in 1933 …
Op 16 december werd toen een Elfstedentocht verreden, de vroegste die ooit werd georganiseerd. De gemiddelde temperatuur bedroeg die maand -2.15 graden. In het oosten van het land was er acht dagen sprake van strenge vorst. Nog niet eens zo veel minder koud was overigens de zeer sneeuwrijke decembermaand in 2010 met een gemiddelde van -1.15 graden. Het kan dus nog steeds …

Een verbetering van een maandrecord met twee graden is trouwens nog niet eerder voorgekomen. Wel ging het de laatste tien jaar rap in april. Nadat het in 1993 gemiddeld 11.2 graden werd, scoorde 2007 13.06 graden, bijna twee graden hoger dus. Die maand bracht in Midden-Nederland zomerse en zelfs tropische dagen, ernstige droogte en bos- en heidebranden op de Utrechtse Heuvelrug. Hierna ging het echter helemaal mis. Mei werd bijzonder nat en de zomer stelde weinig voor.

Na 2007 volgden meer warme aprilmaanden. In 2009 was het gemiddelde 12.2 graden, in 2011 werd het 13.12 graden en zo werd het record alweer iets verbeterd.
Alle cijfers gelden voor De Bilt.

Scan de code