December weerbericht

Onze weerman, Arie Verrips, schrijft opnieuw een actueel winterweerbericht van december 2022. Hoopvolle winterberichten! De week van 12 t/m 15 december laten we de ijsbaan weer onder water lopen.

Water inlaten bij ijsbaan Park de Watertoren

Wat betekent deze winterprik voor óns?

Het wordt steeds kouder en matige vorst is mogelijk. Er valt maar weinig sneeuw. Op diepere plassen ontstaat waarschijnlijk te weinig ijs, maar op ondiepe wateren en landijsbanen is tot 6 cm ijsdikte mogelijk. Zoals gezegd, het stromingsgebied lijkt voor langere tijd geblokkeerd. Onze ijsmeesters bereiden zich voor en inmiddels loopt de ijsbaan onder water.

Vanaf woensdag 14 december tot en met vrijdag 16 december zijn de eerste dagen koud met een redelijke (40-50%) kans op ijsdagen en matige vorst in de nacht. Naar de kerstmis toe is er meer kans op neerslag en een minder koud weertype.

De kerstdepressie hoort er ook bij.

Voor wat het waard is, maar het Amerikaanse model, wat al tot voorbij de Kerst kijkt laat net als het Europese model de dooi op zondag invallen, waarop het een stuk zachter wordt met maxima 5 tot 8 graden. Maar tijdens de kerst laten de Amerikanen weer hogedruk boven Scandinavië ontstaan, waarop het op 26 of 27 december opnieuw flink kouder kan worden. Dit volgens de meest recente berekeningen. E.e.a. past in de klimaatstatistieken, helaas hoort de kerstdepressie van komende zondag er ook bij. Ik had hem al verwacht. We gaan het zien en we blijven volgen.

Midden in Utrecht stad werd het maandagnacht -3.5, in Overvecht -7, in Zeist -8 graden. Nog steeds is de planning dat op zondag 18 december de dooi invalt. Maandag 19 december kan het zelfs +10 worden. Er valt regen zodat het ijs snel zal smelten.

Er zijn evenwel nog steeds tendensen dat we rond of net na kerst weer in de kou komen. Een weekje zacht kerstdepressieweer. Past bij het Hollandse klimaat, geen paniek.

Winterse Open Dag

Tijdens onze wintermarkt “De Winterfair” op 14 december van 16:00-20:00 uur kunnen we in ieder geval al vast genieten van de gezelligheid bij de ijsbaan.

Schaatsen is nog niet mogelijk, maar we hebben al wel hele lekkere koek en zopie klaar staan.

Als alles mee zit hopen we het weekend van 17 en 18 december 2022 weer te kunnen schaatsen.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim

Geef een reactie

Scan de code