Een paar dagen winter januari 2016

De kou begint aarzelend, maar toch kunnen winterliefhebbers de komende dagen genieten van wat winterweer. In delen van Noord-Holland, Flevoland en vooral in het noordoosten van het land heeft het afgelopen vrijdag al wat gesneeuwd en werd het tijdelijk wit. In onze regio valt er ook wel wat sneeuw, al zal het naar alle waarschijnlijkheid geen mooi sneeuwdek opleveren.
Een paar dagen winters

De temperatuur zit in een geleidelijk dalende lijn. Voor het eerst deze winter hebben we nu meerdere dagen met temperaturen onder normaal. Zo krijgen we een paar dagen met middagtemperaturen van rond het vriespunt. ’s Nachts vriest het overal licht, tot -5 graden. Had er een pak sneeuw gelegen dat was matige tot strenge vorst mogelijk geweest, maar dat zit er dit keer niet in.

De vorst is te weinig om op natuurijs te kunnen schaatsen. Nog altijd zitten we met de erfenis van een veel te warme decembermaand. De Noordzee is nog altijd warmer dan normaal, zodat een wind vanaf zee al snel tot flinke dooi leidt en vloeibare neerslag in plaats van sneeuw. Ook de temperaturen van het binnenwater zijn nog relatief hoog, evenals de ondergrond, zodat het flink moet vriezen voordat zich een betrouwbare ijsvloer kan vormen.

Met de moderne verwachtingsmethoden is bij het begin van winters weer vaak het einde van een koude periode al weer in zicht. Vroeger was dit allemaal toch een stuk anders … Dit keer steggelen computermodellen al over het einde van de kou. In eerste instantie leek dinsdag of woensdag de kou al weer verdreven te worden. Nu lijkt het erop dat dit pas vrijdag gebeurt. Uitstel dus, maar berekeningen kunnen van dag tot dag verschillen.

Winterliefhebbers houden zich dan nog wel eens vast aan de zogeheten Postma-doctrine. De heer Postma was een zeer kundig meteoroloog met een grote reputatie, die halverwege vorige eeuw, van 1938 tot 1978 bij het KNMI werkte. Hij werd 92 jaar en overleed in 2005. Hij voorzag zelfs de ernst van de watersnood in 1953. Deze doctrine luidt als volgt:
“In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken.”

Onderzoek heeft uitgewezen dat Postma lang niet altijd gelijk had, maar er zijn genoeg voorbeelden dat deze stelling klopte. In deze tot dusver zachte winter zou het dus met de vorst niet erg van de grond komen. Hoe het uiteindelijk gaat verlopen is echter slechts een kwestie van afwachten. Er zijn weinig tot geen tekenen die er op wijzen dat we echt langdurig in de vorst komen. De schaatsen kunnen dus nog wel even in het vet blijven.

Maar er zijn ook voorbeelden dat de winter in februari alsnog toeslaat. In 2012 gebeurde dat bijvoorbeeld ook en dat werd meteen fors! Er viel een pak sneeuw, vervolgens ging het enige tijd vriezen dat het kraakt. Dusdanig dat er zelfs even over een Elfstedentocht werd gedacht. Het kan dus nog steeds!

Groeten, Arie

Scan de code