Februari 2022
Onze weerman, Arie Verrips schrijft opnieuw een actueel winterweerbericht over de krachtige poolwervel tijdens dit winterseizoen. En waarom we hoogswaarschijnlijk dit jaar niet meer tot schaatsijs komen.
“Zelden verliep een winter zo teleurstellend als dit jaar”
Vlak voor de kerst zag het er even veelbelovend uit, maar januari bracht vooral sombere en vaak vrij zachte dagen, al zaten er ook een paar ronduit waterkoude tussen. Sneeuw zagen we nauwelijks en hooguit af en toe verscheen er een vliesje ijs op het water.
Vorig jaar hadden we nog een forse koudeperiode met een sneeuwjacht, een dik pak sneeuw en genoeg ijs om even te kunnen schaatsen. De kou duurde 10 dagen, maar daarna rolde we in een keer de lente binnen. Jammer genoeg viel het latere lenteweer en ook het weer tijdens de zomer vaak tegen.
“Voor februari ziet het er helaas niet beter uit”
Dit jaar is het vrijwel zeker dat we in februari geen reprise krijgen van het weer van vorig jaar. De meest recente prognoses laten in grote lijnen het zachte weer doorgaan tot minstens begin maart. Wat er daarna gebeurt is niet meer belangrijk want het is dan te laat in het seizoen dat het tot ijs komt, wat er verder ook gebeurt.
De zon krijgt al te veel kracht en we hebben de erfenis van een zachte winter, vooral in de vorm van te hoge watertemperaturen.
In het verleden kon je soms begin maart nog wel even schaatsen op plekjes die de hele dag in de schaduw lagen. Aan het einde van strenge winters kon men soms begin april nog wel schaatsen, maar dat zijn wel zeldzame gebeurtenissen.
“Krachtige poolwervel deze winter”
Dat het dit jaar niet tot schaatsijs komt heeft voor een deel te maken met de krachtige poolwervel tijdens dit winterseizoen. Koude lucht blijft als het ware gevangen binnen deze wervel en kan niet vanuit het poolgebied onze kant uit komen. De laatste tien jaren, ook vorig jaar zagen we dat de poolwervel laat in de winter in tweeën brak. De temperatuur in de stratosfeer kon in een paar dagen flink oplopen(dat wordt in vaktermen sudden stratospheric warming genoemd), nabij de grond was er kou, weersystemen kwamen op een andere plek te liggen en zo kregen we – ook vorig jaar in februari – een koude noordooster met het bekende winterse vervolg. Er kwam een krachtig hogedrukgebied boven Noord-Europa te liggen. Dit jaar is het in Noord-Europa een komen en gaan van lagedrukgebieden, met de poolwervel mee en hebben wij vooral te maken met hogedrukgebieden, die ons in de winter doorgaans saai, bewolkt en soms mistig weer brengen.
“Sprankje hoop winterliefhebber…”
Het enige sprankje hoop is dat ergens later in februari die stratosferische opwarming toch plaatsvindt en de poolwervel breekt. Dit kan soms plotseling gebeuren, maar het wordt op dit moment absoluut niet berekend. En zo begint de tijd toch wel te dringen voor de eigenlijk al mislukte winter van 2022.
Met enig voorbehoud dan ook – volgend jaar nieuwe kansen, nieuwe prijzen!
groet, Arie