Kerst en oudjaar ’17-’18 winterweerbericht

De sneeuwval van zondag leverde op veel plaatsen in onze regio een pak van ongeveer 10 cm op.Fietspaden en binnenwegen, maar ook hoofdwegen werdenop veel plaatsen moeilijk tot onberijdbaar. In de bossen vielen op diverse plaatsen takken naar beneden, als gevolg van de zware sneeuwlast.
Aan het begin van de avond trok het lagedrukgebied, dat voor de sneeuw verantwoordelijk was via Woerden en Hilversum naar het NO. Ten zuiden hiervan liep de temperatuur korte tijd op naar 3 tot 4 graden en stond er even een vrij krachtige ZW-wind. In Cabauw werd het 4.5 graden, net als in de Vijfheerenlanden. In het noordwesten van de regio bleef de temperatuur iets boven 0 en draaide de wind via O naar N.
Een volle westerstorm stond er even langs de kust van Zeeland, bij Vlissingen. In Westdorp waren er windstoten tot 99 km/uur. Elders in het zuiden van het land stond even een harde wind en liep de temperatuur op naar 6 tot 8 graden.
Tegen en aan het begin van de avond viel er in onze regio ook nog een tijdje wat regen, maar daarna werd het droog en konden meer wegen berijdbaar worden gemaakt.
Inmiddels naderde maandagochtend alweer een volgend sneeuwgebied ons land.
Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid tijdens de middag en een deel van de avond veel overlast, voor anderen plezier en ongeveer 10 cm sneeuw opleveren, zodat het sneeuwdek op de Amerongseberg kan aangroeien tot circa 30 cm! Vanaf woensdag lijken de meeste winterse perikelen weer achter de rug.
En tijdens de week voor de Kerstdagen lijkt zelfs het fenomeen kerstdepressie weer de kop op te steken. We komen dan in zachte lucht terecht met geregeld regen, zeer waarschijnlijk uitlopend op een … groene Kerst!

We hebben nu aardig wat regen over ons heen gekregen. Gelukkig wordt dat volgende week wel een stuk minder. Wel wordt er langs de noordflank van een hogedrukgebied ten zuiden van ons in de week voorafgaand aan de Kerstdagen steeds zachtere lucht aangevoerd. Maximumtemperaturen tot wel 10 graden zijn zeker niet onwaarschijnlijk.
Dit fenomeen staat trouwens in de klimatologie bekend als de kerstdepressie. In veel jaren komt er vlak voor of rond de kerstdagen een actief lagedrukgebied opdraven dat ons zachte lucht brengt, indien van toepassing dooi en vaak ook regen. Of het tijdens het komende kerstweekeinde veel gaat regenen lijkt op dit moment niet waarschijnlijk maar de kans op vorst en/of sneeuw is dit jaar minimaal.

Wat het weer in de periode tot aan de jaarwisseling gaat doen is nu nog niet te voorzien maar de kans dat de week zacht verloopt lijkt groter dan de kans op een koude oplossing. Ook dat is in ons klimaat overigens niet vreemd. In veel Hollandse winters komt de echte winter pas rond of na Driekoningen (6 januari) op gang.
Laten we dan ook hopen dat dit deze keer ook het geval is!

Sportieve groet Arie Verrips

ps. Nieuws tav. IJsbaan Park de Watertoren: Het drainagesysteem is begin november gesloten en er staat 5 cm water in de ijsbaan…en er ligt veel sneeuw en 2 cm sneeuwijs op de ijsbaan. Met vereende kracht en inzet van Wijkburo, Vitens en Stadswerken is het gelukt om deze week een standpijp en 75 meter brandweerslang te regelen voor deze hele winterperiode. Pouwercollege heeft ons de opslag aangeboden. Vrijdag 15 dec om 10 uur beginnen met het verder water inlaten en opruimen van de ijsbaan van bladeren en takken.

Geef een reactie

Scan de code