Koning Winter komt langs

Vorig jaar hadden we een zeer zachte winter. Dit jaar was er tot dusver nog maar weinig winters weer. Het bleef bij soms wat lichte vorst in de nacht, en op sommige dagen waren wegen glad. Toch krijgt het weer de komende tijd, derde week januari 2021, winterse trekjes.

Zaterdag 16 januari

De komende week gaat het er om spannen. Komt Koning Winter langs Nederland? Gaat Koning Winter Midden-Nederland bezoeken?

In ieder geval wordt de nachtelijke vorst wat sterker, overdag komt de temperatuur tot en met zaterdag niet veel meer boven het vriespunt. Zaterdagmiddag en -avond volgt er een aanval op het winterse weer.

En het gaat sneeuwen! Waarbij er vooral in Oost-Nederland een paar cm sneeuw kan vallen. De sneeuw gaat zaterdagavond evenwel over in regen.

Zondag 17 januari

Zondag zitten we weer in zachte lucht en loopt de temperatuur op tot boven de 5 graden. De sneeuw zal smelten. Dit zachtere weerbeeld houden we enkele dagen vast. Ook in de nachten zal het niet meer vriezen.

Voor de winterliefhebbers blijven de vooruitzichten spannend. Zowel in het noorden als in het oosten blijft de kou vrij dichtbij. Ook de bovenlucht blijft relatief koud. Een strakke westcirculatie met steeds maar weer aanvoer van zachte lucht, zoals vorig jaar, lijkt dit jaar voorlopig niet aan de orde.

Het lijkt er dus op dat de winter ook bij ons langzaam meer body gaat krijgen. De zachte lucht, waarin we de volgende week zitten, wordt waarschijnlijk opnieuw vervangen door koudere lucht. Het is dan ook begrijpelijk dat men bij schaatsclubs wat zenuwachtig gaat worden.

Het wrange bij dit alles is natuurlijk de Corona-crisis, die het onmogelijk maakt om schaatsevenementen te organiseren. Of er dan ook ijsbanen zullen open gaan, is dan ook maar zeer de vraag. Maar laten we eerst maar eens gaan afwachten wat Koning Winter voor ons in petto heeft! Koning Winter is in ieder geval van harte welkom in Utrecht!

Sportieve groet Arie Verrips

WhatsApp NatuurIJS Siberia

Blijf op de hoogte van het winterweer en natuurijs in de regio Utrecht via onze Natuurijs App mét WhatsApp. Stuur je bericht naar 06-41679005.

Geef een reactie

Scan de code