Koude lucht is dichtbij?

We zijn alweer aan het einde van de maand Januari 2021. Vooralsnog liggen de schaatsen in de opslag bij Nuovo Pouwercollege en onze weerman, Arie Verrips, schrijft weer een actueel winterweerbericht: “De koude lucht is dichtbij…” Lekker weer voor een ommetje.

Al wat langere tijd circuleren er allerlei berichten over strenge naderende vrieskou, maar vooralsnog hebben we in ons land vooral te maken met kwakkelweer.

De koude lucht is dichtbij

In het noordoosten van het land sneeuwde het in de ochtend van de 27e januari flink en in Zuid-Limburg heeft men al een paar keer, heel wat sneeuw gezien.

In Noordoost-Europa en Rusland is het al langere tijd behoorlijk koud, maar zachte lucht heerst boven het westen en zuidwesten van Europa. Omdat de bovenlucht boven het noordoosten van Europa ook flink koud is, valt daar volop sneeuw en soms dus ook in het oosten en noorden van ons land.

In Midden-Nederland bevinden we ons vaak in het grensgebied, maar overheerst veelal de zachte lucht, hetgeen betekent dat we vaak regen hebben. Soms vriest het tijdens de nachten wat en heel af en toe verschijnen er wat natte sneeuwvlokken.

Het lijkt er niet op dat we voorlopig van het kwakkelweer zijn verlost

Het blijft dus een weerbeeld met soms ronduit zachte dagen met maximumtemperaturen van rond of nabij de 10 graden, afgewisseld door dagen waarop het nauwelijks 5 graden wordt en het in de nacht wat vriest. Inmiddels tikt de klok verder en krijgt de zon meer kracht

Vooral later in februari wordt de kans op serieuze winterkou steeds kleiner, al kwamen we een paar jaar geleden, in 2018 begin maart nog op de schaats. Vooral de eerste helft van de maand februari kan het natuurlijk nog best stevig vriezen, zoals we bijvoorbeeld in 2012 zagen. Maar of dit in het huidige jaar wordt herhaald, is – zoals het er nu uitziet – maar zeer de vraag.

Sportieve groet Arie Verrips

Geef een reactie

Scan de code