Koude start van 2021

Goedemorgen winterweer volgers. Ik wens jullie allen een sportief en gezond 2021. Een koud begin deze nieuwjaarsnacht (-3.5 º ). Hoe staat het ervoor de eerste weken van januari?

Na de dynamiek en de vele regens van de laatste periode in december kabbelt decemberweer het jaar uit en staat er voor de eerste dagen van 2021 ook weinig spannends op het menu.

Ver weg gebeurt wel iets spannends. Op de Noordpool meanderen de straalstromen, waarbij af en toe uitbraken zijn van koude lucht, afgewisseld door even wat zachter weer, waardoor we een héle strenge winter zouden kunnen krijgen. Het kan nog alle kanten uit, maar het idee van de meanderstromen, zoals we feitelijk nu ook zien, lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor de komende tijd. In feite wel boeiender weer dan steeds het gelijkmatige weer van december en vooral de winter van vorig jaar.

Oostenwind

Weliswaar hebben we vooral oostenwinden, maar in tegenstelling tot vaak in klassieke winters brengt de oostenwind dit keer geen serieus winterweer. Er blijft doorgaans nogal wat bewolking aanwezig, zodat we de zon niet veel zullen zien en het tijdens de nachten ook niet erg kan afkoelen.

Sneeuw, voor nog een beetje wintergevoel, lijkt ook niet aan de orde. De lucht die naar ons toekomt, is met een grote boog vooral afkomstig uit het Zwarte Zeegebied, waar het – in tegenstelling tot meer noordelijk in Europees Rusland – niet echt koud is. Als het brongebied noordelijker wordt, dan maken we meer kans op winters weer.

Op dit moment lijkt de kans het grootst dat het na de wat gezapige periode na pakweg de 10e januari toch weer zachter gaat worden, omdat de wind in ons land weer lucht vanaf de Noordzee gaat aanvoeren. Of schaatsen op natuurijs mogelijk zal worden is afwachten, maar onwaarschijnlijk is het zeker niet. Ik verwacht geen koudegolven a la februari 2012 of zoiets.

De schaatsen kunnen dus nog even in het vet blijven.

Sportieve nieuwjaarsgroet Arie Verrips

#winterweerbericht #ijsclubsiberia

Geef een reactie

Scan de code