5 februari kwakkel winterweerbericht

Het zat al een paar dagen in de weermodellen, maar met februari op de kalender krijgen we toch nog winters weer. Bij ons draaide de wind afgelopen zondag naar het noordoosten, waarop steeds koudere lucht ons land bereikt. In grote lijnen houdt het weer zich aan eerdere prognoses, maar rond vrijdag 9 februari lijkt de winter, na nog wat gekwakkel in het weekend, als een nachtkaars uit te gaan.

Ondanks dat de bovenlucht aanzienlijk koud is. De temperaturen komen de eerste dagen van de nieuwe werkweek overdag nauwelijks boven nul en ’s nachts gaat het licht, lokaal matig vriezen. Er vormt zich een ijsvloer maar de vorst is waarschijnlijk onvoldoende om in Park De Watertoren een veilig schaatsbare ijsvloer te genereren. Zoals het er nu naar uitziet, komt er rond zaterdag een einde aan de echte kou, maar de bovenlucht blijft tamelijk koud, zodat de kans op winterse neerslag tijdens een wat meer wisselvallig weertype toeneemt. Een paar nachten met lichte vorst tot rond -5 graden in en nabij de stad, Heuvelrugregio kan het plaatselijk -7 worden,

“maar rond vrijdag 9 februari lijkt de winter, na nog wat gekwakkel in het weekeinde, als een nachtkaars uit te gaan.”

Er komt meer bewolking, dus duidelijk minder nachtelijke uitstraling en overdag komt de temperatuur te veel boven nul om het ijs ’s nachts flink te laten aangroeien en er is natuurlijk afsmelt overdag. Ik denk dat ze in Doorn nog wel twee ochtendjes open kunnen en misschien op donderdag op sommige plaatsen op het Leersummerveld, maar daarmee is het vermoedelijk wel gebeurd.

Onze natuurijsbaan in Park de Watertoren bestaat nu twee jaar en de ingeklonken dijkjes laten helaas nog steeds water uitstromen. De IJsmeesters van IJsclub Siberia gaan dinsdag 6 februari de ijsbaan als nog vol laten lopen, om te kijken waar het lek in de dijk zit. Ondanks deze koude prik moet er een plaatselijk wondertje gebeuren willen we vrijdag nog op de schaats komen.

Sportieve groet Arie Verrips

Geef een reactie

Scan de code