4 maart laatste winterkoude

Vandaag nog prima ijs, maar vannacht gaat het wat sneeuwen. Schaatsbaan is vandaag nog open. Ik vermoed dat mijn prognose dat er vanmorgen 7-8 cm ijs ligt, aardig uit gaat komen.
De komende 24 uur komt er zelfs nog ijs bij. Maar zondag is het vrijwel zeker wel afgelopen.

De combinatie van lage temperaturen, veel wind en niet te veel instraling door de zon garandeert een prima ijsgroei. Morgenochtend is er waarschijnlijk zo’n 9 cm ijs. Morgenmiddag komt de temperatuur tot aan of rond het vriespunt dus blijft de ijsconditie prima. Het is dan bewolkt, misschien valt er wat sfeerverhogende lichte sneeuw. De nacht naar zaterdag vriest het nog licht, tussen -3 en -5 graden en kan er nog wat lichte sneeuw vallen. Veel zal het zeker niet zijn.

Ook zaterdagochtend is de temperatuur nog onder nul, maar ’s middags komt de temperatuur boven nul. Dit proces gaat echter maar heel langzaam. Het blijft bewolkt. Met een oostenwind wordt er nog altijd tamelijk koude lucht vanuit Duitsland aangevoerd. Tegen of in de avond gaat het weer vriezen. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat er ook zaterdag nog de hele dag kan worden geschaatst.

Maar zondagmorgen 4 maart komt de temperatuur in de middag maar een graad of 2 boven nul en kan de baan zeker wat eerder op de dag open. Hangt ook af van hoeveelheid sneeuw natuurlijk. Voorlopig denk ik aan 1 tot 2 cm sneeuw. Zondagnacht gaat het weer wat vriezen, zondag overdag valt echt de dooi in en is alles weer voorbij.

Sportieve groet Arie Verrips

 

Geef een reactie

Scan de code