De lente komt er aan

Maart bakt er nog niet veel van.  De eerste week van maart heeft de sombere, natte, maar wel vrij zachte trend van de laatste weken van februari voortgezet. Op veel plaatsen viel er tijdens de eerste week van de maand al 25 tot 30 mm regen en dat is duidelijk meer dan gemiddeld. Normaal valt er in de hele maand maart in De Bilt 67 mm regen. Dit jaar viel er deze maand in De Bilt al 25 mm.

De eerste week van maart was de gemiddelde temperatuur ruim een halve graad hoger dan het maandgemiddelde(dat 6.2 graden bedraagt), maar omdat deze week normaal gesproken natuurlijk de koudste is, is het verschil met de normaal een stuk groter.

Ook qua zonneschijn worden we – net als in februari – maar slecht bedeeld. In De Bilt scheen de zon nog slechts 17 uur, in 22 procent van de beschikbare tijd. In heel maart schijnt de zon 122 uur in 32 procent van de beschikbare tijd.

Op 8 maart regende het flink en ook langdurig en viel er in onze regio zo’n 15 mm neerslag. Hierdoor is er na acht dagen al meer dan de helft van de normale neerslag naar beneden gekomen, ofwel ruim tweemaal zoveel als normaal!

Het ziet er overigens naar uit dat de maand vanaf de 10e uit een heel ander vaatje gaat tappen. Met dank aan een hogedrukgordel boven onze omgeving wordt er veel meer zon verwacht en mede dankzij de aanvoer van zachtere lucht ook een stuk hogere temperaturen. Zo zou het later in de komende week best ruim 15 graden kunnen worden. Bovendien is er de hele week geen regen meer in aantocht.

Op 1 maart startte de meteorologische lente. Wat het weer betreft merken we daar nog  niet zo veel aan, want vooral de eerste helft van maart doet het weer vaak nog wel een beetje aan de winter denken. Later in de maand komt de temperatuur vaker boven de 10 graden. We zien de natuur al wat groener worden. Bodemplanten beginnen zich te ontwikkelen en er komen steeds meer bolgewassen in bloei. En wat later verschijnt het eerste blad aan de bomen. Ook de daglengte neemt nu flink toe, en wel met ongeveer vier minuten, twee bij een steeds eerdere zonsopkomst en twee bij een steeds latere zonsondergang.

Op 21 maart is de dag overal ter wereld even lang als de nacht en begint de astronomische lente.
En tijdens het laatste weekeinde van maart, in de nacht van 25 op 26 maart om twee uur gaat de zomertijd weer in. De klok moet op dat tijkstip een uur vooruit worden gezet.

En dan kan de lente echt goed gaan beginnen! En nu maar hopen dat het weer ook gaat meewerken!

Sportieve groet Arie Verrips

*06-03-2017 Foto Olivier Beens:  “Altijd mooi, de Dom boven Groenekan in het Noorderpark, speciaal voor fietsers die niet op de A27 gaan staan in de spits”

Scan de code