Mogelijk sneeuw januari 2016

Na het verdwijnen van de vorst in Noordoost-Nederland breken er een paar meer herfstachtige dagen aan met meer wind en regen. De maximumtemperaturen zijn met waarden tussen 6 en 8 graden wat hoger dan normaal. Ook de nachten zijn vrijwel steeds vorstvrij.

In de loop van volgende week wordt het wel kouder. De wind draait naar het noordwesten. Vooral de bovenlucht wordt een stuk kouder. Hierdoor groeit de kans op winterse buien. Wellicht brengen die in onze regio uiteindelijk een laagje sneeuw. Hoe het uiteindelijk zal gaan aflopen is nog niet te zeggen, maar dat januari qua weer duidelijk uit een ander vaatje gaat tappen dan december is nu wel duidelijk.

Gunstig voor schaatsliefhebber is dat de winter in Noord- en Oost-Europa goed in het zadel blijft, in tegenstelling tot in december toen er in bijna heel Europa nauwelijks winterweer was te bekennen. Voornamelijk in Lapland vroor het toen flink.
En mocht er nu in grote delen van het vasteland van Europa een sneeuwdek worden gevormd, dan kan de koude lucht zich hierboven makkelijker handhaven.
Het is er ook wel de tijd voor. De zon heeft nog maar weinig kracht, de nachten zijn lang. Veel vorstperiodes, waarbij we ook kunnen schaatsen, komen voor tijdens de tweede helft van januari of de eerste helft van februari. Wel is het zo dat de bodem in Midden-Nederland nog altijd relatief warm is. Ook is het water van plassen en kanalen veel minder afgekoeld dan normaal. Er moet dus aardig wat vorst overheen komen voordat zich een redelijke ijslaag kan vormen. En ligt deze er eenmaal dan moet het de eerste tijd meer dan gemiddeld vriezen, om te voorkomen dat het ijs vooral overdag van onderaf smelt vanwege de bodemwarmte en watertemperatuur.

We gaan het zien!

Groeten, Arie

Scan de code