Nog te weinig vorst om te kunnen schaatsen

Het is niet koud genoeg! Het water aanbrengen op Natuurijsbaan De Watertoren gaat niet volgens plan. Er was vandaag overleg met onze Weerman, IJsmeester, Stadswerken en de Aannemer. We lopen ruim één dag achter op schema. De verwachting van matige vorst werd niet waargemaakt.

Het weer doet niet wat we het liefst ervan verwachten:
– ’s nachts vorst tot 7 à 8 graden;
– en dat dan een nacht of vier/vijf achter elkaar;
– overdag tot -1 of 0 met een zonnetje erbij;
– weinig wind.

Wat zijn de verwachtingen?
– tot zaterdag amper vorst;
– de oostenwind blijft doorwaaien met kracht 3 à 4;
– de nacht naar vrijdag was koud voorspeld, maar door de hardnekkige bewolking zal de vorst sterk tegenvallen;
– na zaterdag zou het ’s nachts tot -5 kunnen zakken;
– maar de dagtemperaturen worden dan plus 5 en hoger.

Wanneer schaatsen? Met dit soort vooruitzichten èn onzekerheden durven we geen uitspraken te doen. Daarnaast is de grond van de natuurijsbaan nog te weinig ingeklonken. En doordat de grond niet bevroren is zal bij water opbrengen de grond teveel verzadigen. Komende dagen wordt opnieuw gekeken of water opbrengen mogelijk is.

Het zag er even veelbelovend uit maar de kans dat we de komende week natuurijs op de schaats kunnen komen is gering. Weliswaar wordt er vanuit Oost-Europa koude lucht aangevoerd, maar de koudste lucht komt noordelijk van ons land terecht. Bovendien blijft het veelal bewolkt, zodat de nachtelijke afkoeling en uitstraling vrij beperkt blijft. Hierdoor kan er zich wel een ijslaag op de wateren vormen, maar deze zal niet dik genoeg worden om erop te kunnen lopen en schaatsen.

In het weekeinde komt de temperatuur overdag zelfs weer een paar graden boven nul. Na het weekeinde zet de temperatuurstijging door en zouden we later in de volgende werkweek zowaar in een lenteachtig weertype terecht kunnen komen met zon en temperaturen van boven de tien graden. Veel hangt het er echter wel van af of de zon er uitvoerig bij komt, of dat het bewolkt blijft. Dit alles overigens bij een milde zuidenwind die dan geen lucht vanuit Rusland meer aanvoert maar vanuit het al weer wat warmer wordende Middellandse Zeegebied.

Het is maar waar u van houdt, en vooral natuurlijk … wanneer! Dus we gaan weer gewoon goed kijken wat we werkelijk meten en zien wat de (verwachte) hoge temperaturen van zaterdag tot en met woensdag met de ijsvorming gaan doen op natuurijsbaan Park De Watertoren.

 sportieve groet,
Weerman IJsclub Siberia Arie Verrips
IJsmeester Paul Redeker
 
Scan de code