Ook januari 2016 erg warm

De meest recente prognoses wijzen er op dat januari opnieuw een zeer zachte maand wordt. Een normale januarimaand heeft in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3.1 graad. Waarschijnlijk komen we dit jaar op 5 graden uit, omdat de laatste januariweek enkele dagen zal brengen met temperaturen in de dubbele cijfers. De zachtste januarimaand ooit blijft met kop en schouders die van 2007 met een gemiddelde van maar liefst 7.1 graad! Twee jaar geleden in 2014, hadden we een gemiddelde temperatuur van 5.7 graden, vorig jaar viel januari niet echt op.

Om de hoeveelheid kou in de winterperiode aan te duiden wordt het begrip Hellman-punten gebruikt. Dat is het gemiddelde aantal graden per dag dat de temperatuur onder het vriespunt is. Dankzij de bescheiden kou hebben we deze maand 8 Hellman-punten gescoord, goed voor een 7e plaats. Januari 2014 scoorde er niet een en dat is nooit eerder gebeurd! Vorig jaar hadden we er 7.8, dus zowat net zo veel als dit jaar, maar de gemiddelde temperatuur was een stuk lager, namelijk 4.0 graden.

Of we in februari nog serieuze vorst krijgen is afwachten, maar met het voortschrijden van de winter wordt de kans hierop steeds kleiner. De prognoses kijken al een stuk in februari en niets wijst ook de eerste hele week van februari op winterweer van enige betekenis.

Zelfs in Rusland wordt de winter een heel stuk naar het oosten teruggedrukt en wij zitten met een nog altijd te warme Noordzee voor de deur.

Groeten, Arie

Scan de code