Uitzonderlijk warm decemberweer 2015

De kansen op weer, waarbij we kunnen schaatsen op natuurijs, lijken de komende veertien dagen bijzonder klein. Hooguit tijdelijk wordt het minder zacht, maar het lijkt er op dat de straalstroom tegen de Kerstdagen opnieuw sterk wordt en min of meer van west naar oost over de oceaan en West-Europa gaat lopen. Dit levert bij ons zacht, vaak regenachtig en soms winderig weer op. Ook de kans op een witte Kerst lijkt met dit geschetste scenario niet groot.

De eerste tien dagen van december werden bijna de warmste die ooit gemeten zijn. Mogelijk wordt de eerste helft van december de warmste, die ooit is gemeten. Na afloop van de 10e, kwamen we op een gemiddelde van 9.4 graden uit, goed voor een derde plaats na 2000, toen het in deze periode gemiddeld 9.9 graden werd en 1979 met een gemiddelde van 9.8 graden.

In 2000 was er in deze tijd zelfs een periode van tweeënhalve week waarin het (op een dag na) dagelijks 10 graden werd of meer, tot 15 graden aan toe. Alleen op de 4e december werd het 9.4 graden. Maar na half december werd het snel kouder. Rond en tijdens de Kerstdagen was de temperatuur overdag veelal rond het vriespunt en vroor het ’s nachts licht tot matig. De kou duurde tot aan de jaarwisseling.

Na een zeer zachte periode begon het na de 10e januari opnieuw te vriezen. De temperatuur kwam overdag maar net tot aan het vriespunt en ’s nachts was er lichte, later enkele nachten met matige, lokaal strenge vorst. Hierna werd het opnieuw erg zacht maar de eerste dagen van februari kwam de winter nog heel even terug … niet in midden-Nederland maar wel in het noorden en in Noord-Holland. Daar viel ruim 20 cm sneeuw, in Midden-Nederland weinig sneeuw, maar wel was er ijzel. Maar al snel viel de dooi in en was er van winterweer geen sprake meer.

Schaatsliefhebbers moeten er maar op hopen dat het weer over een tijdje toch omslaat naar de koude kant. Gelukkig kan dit ook in ons land.

Groeten
Arie

Scan de code