Volgende week mogelijk winters weer

De kans bestaat dat we tegen het einde van deze novembermaand een meer winters weertype krijgen. Aan het einde van de week verkast een lagedrukgebied bij IJsland via de noordelijke Noordzee naar Denemarken om vervolgens richting het oostelijke Middellandse Zeegebied te koersen. Hierachter bouwt zich een hogedrukgebied op, later met een uitloper richting Scandinavië en Noordwest-Rusland. Een en ander wordt berekend door het belangrijkste Europese weermodel voor de middellange termijn, het ECMWF.

Mochten deze ontwikkelingen doorgaan dan bieden deze veel perspectieven voor de liefhebbers van winterweer. De wind komt dan namelijk in het weekeinde vanuit de noordwest tot noordhoek en na het weekeinde zou de wind dan draaien naar het noordoosten. Koude vrieslucht vanuit Rusland kan dan naar het zuidwesten stromen. Hier vooruit vallen er wellicht een paar sneeuwbuien.

In deze tijd van het jaar kan dit al makkelijk uitlopen tot een periode met schaatsijs maar laten we eerst maar eens beginnen met het nauwgezet volgen van de ontwikkelingen. We leven immers in Nederland. We hebben in het verleden immers al zo vaak gezien dat veelbelovende winterse scenario’s door de weergoden in een later stadium alsnog werden afgeblazen. Wel is het zo dat de ontwikkelingen goed overeenkomen met een scenario voor de ontwikkeling van een klassieke vorstperiode.

sportieve groet, Arie Verrips

 

Scan de code