Weer van weleer Meizomer 1922

Het weer van weleer dat zegt ons ook veel voor het heden. Het weer is grillig en heeft geen geheugen.

Dit jaar biedt mei slechts een bescheiden hoeveelheid warm weer. April lijkt het sinds de klimaatverandering op dit punt beter te doen. Hittegolven zijn in april natuurlijk nog niet aan de orde, maar in mei is het een keer gelukt. We moeten hiervoor echter wel ver terug in de tijd. Van 21 t/m 25 mei 1922 was de vroegste hittegolf die ooit is geregistreerd. Deze duurde vijf dagen. De warmste van de drie vereiste tropische dagen bracht een temperatuur van 32.8 graden, gemeten op de 24e mei, nadat de 22e en 23e ook al tropisch waren.

Hierna was het met het warme weer grotendeels gedaan. Rond en net na het begin van juni kwamen er nog een paar zomerse dagen, maar hierna presteerde de zomer niets meer. Er was ook in september geen enkele zomerse dag meer. Gelukkig waren er nog wel wat warme dagen. De zomer werd dan ook koud en haalde een 8e plek in de ranglijst van koelste zomers.

Op 23 juni 1976 begon er ook een vroege hittegolf en deze duurde meteen 17 dagen, waarvan er 10 tropisch waren. Het was bovendien de op een na langste hittegolf, ooit in ons land gemeten.
Op 18 juni 2005 begon er ook een vroege hittegolf, maar deze duurde slechts 7 dagen.
Een jaar later was er opnieuw een vroege hittegolf. Deze begon op 30 juni en duurde eveneens 7 dagen. In diezelfde zomer volgde er nog een hittegolf die op 15 juli begon. Deze duurde maar liefst 16 dagen. De hittegolf werd afgesloten door enorme plensregens, waarbij onweersbuien op sommige plaatsen in onze regio 70 tot 100 mm regen brachten. Augustus bracht nog veel meer plensbuien, zodat de maand extreem nat werd. Er viel in onze regio in slechts vijf weken tijd tussen 250 en 300 mm regen.
De meeste recente hittegolf begon ook vroeg in het seizoen en was in 2015. Hij begon op 30 juni en duurde 6 dagen.

Of we op korte of wat langere termijn aan een hittegolf toekomen is natuurlijk nog even afwachten, maar erg waarschijnlijk is het niet.

Eerlijk lijken we voorlopig door te gaan met het wat wisselvallige weerbeeld, met soms een of een paar mooie dagen er tussendoor. Precies wat er past bij een Hollandse zomer!

Sportieve groet Arie Verrips

 

Foto’s hieronder van de ijsbaan Park De Watertoren gemaakt 13 mei 2017

Scan de code