Winterweerbericht van Arie Verrips

Het leek er even op dat het winterse weer voor het weekeinde tot het verleden zou gaan behoren, maar het pakt anders uit. Het hogedrukgebied boven onder meer onze omgeving blijft nog wel even liggen. Bovendien is de bewolking zo goed als opgelost. Dit leverde donderdag al een mooie winterdag op, waarbij dankzij de zonnestraling de temperatuur toch kortdurend tot 3 tot 4 graden opliep, maar in de nacht kwam het tot lichte, lokaal matige vorst.

Dankzij de nu nog lange nachten koelt het nog flink af en kan zich op de wateren nog tamelijk veel ijs vormen. Ook in het weekeinde is er weinig bewolking. Het vriest dan tijdens de nachten licht tot matig. Overdag komt de temperatuur weliswaar tot een paar graden boven nul, maar zeker tijdens de ochtenduren en op wateren die een groot deel van de dag in de schaduw liggen kan deze dagen op steeds meer plaatsen worden geschaatst.
Het betreft dan wel ondiepe wateren, waar geen stroming is. Het schaatsen op de plassen, de vaak ook nog volop in de zon liggen, en waar vaak wat stroming is, is nog steeds nadrukkelijk af te raden! Maar op het ijs op ondiepe sloten en andere ondiepe wateren kan op steeds meer plaatsen worden geschaatst.

De mooiste plek om te schaatsen is en blijft het Leersummerveld. Het gebied ligt in het doorgaans koudste gebied in onze regio. Er ligt in de omgeving nu nog redelijk wat sneeuw, hetgeen de nachtelijke afkoeling stimuleert. In de omgeving van Veenendaal ligt zelfs nog een min of meer gesloten sneeuwdek van 2 tot 5 cm dik.
De komende dagen zullen daar de schaatscondities vrij goed zijn, al zal het ijs ’s middags waarschijnlijk te zacht worden om er op te kunnen.

Het Pluismeer bij Lage Vuursche is een andere goede locatie. Dit bosmeer ligt grotendeels in de schaduw van bomen. In de schaduw zal ’s middags waarschijnlijk ook nog goed geschaatst kunnen worden.Dit zal ook het geval zijn op sloten die eveneens een groot deel van de dag in de schaduw liggen, maar in het westen van de regio blijft het oppassen!

In de loop van de komende werkweek wordt de vorst langzaam minder en zullen de schaatscondities steeds minder goed worden.

Sportieve groet Arie Verrips

Scan de code