Weerbericht voor Glow in the Park van onze weerman Arie Verrips

Het lijkt dan toch van sneeuw en ijs  te komen!

Na wat winterse speldenprikken en wat winterse ongemakken tijdens het eerste weekeinde van het jaar 2017 lijkt de winter halverwege de januarimaand serieuze plannen met ons gebied te hebben.  Tegen het einde van de week komt er in het Noordzeegebied een noordwestelijke stroming op gang die lucht aanvoert vanuit de poolstreken. Omdat ook de bovenlucht flink kouder wordt, is de kans groot dat er sneeuwbuien gaan verschijnen. Het is dan bepaald niet ondenkbeeldig dat er uiteindelijk een witte wereld zal verschijnen. Dat is voor de vorming van schaatsijs een gunstige ontwikkeling omdat de sneeuw niet op het ijs terecht komt maar in het water valt. Dankzij de sneeuw kan het evenwel flink afkoelen, waarna zich op de wateren een mooie ijslaag kan vormen.

Op onze natuurijsbaan in Overvecht moet nog eerst water opgebracht worden. Voor de eerste keer op deze plek natuurijs ‘maken’ is spannend…indien de baan waterdicht is. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt dat wel verbeterd als het na de dooi van morgen volgende week geregeld gaat regenen en de bodem dichtslibt.

Zodra na het weekeinde de sneeuwbuien voorbij zijn, lijkt het onder de vleugels van een hogedrukgebied kouder te gaan worden, mogelijk zelfs flink kouder. Matige tot strenge vorst behoort dan zeker tot de mogelijkheden en dan zouden we halverwege volgende week op de schaats kunnen komen.
Het is nu nog even afwachten hoe het uiteindelijk afloopt maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als het evenement Glow in the Park in een winters decor met schaatsijs en een pak sneeuw zou kunnen plaatsvinden!

Het weekeinde begint te naderen, hier een update.

Dit weekeinde en ook maandag nog kwakkelweer met ’s nachts rond het vriespunt en geregeld winterse neerslag, maar bij middagtemperaturen van enkele graden boven nul.
De eerste serieuze ijsvorming op ondiepe wateren verwacht ik pas de nacht van maandag op dinsdag, maar daarna gaat het tamelijk hard.
Ik denk dat er in gebieden als het Leersummerveld en het Pluismeer op donderdag overdag geschaatst zal kunnen worden en ook op ondergelopen weilandbaantjes die beschut liggen, maar niet door grotere groepen. IJsbanen kunnen dan dus nog niet open.
Dat lukt waarschijnlijk wel op zaterdag, met heel veel geluk vrijdag.
Het weekeinde lijkt nog vorst te gaan brengen, maar begin volgende werkweek lijkt de vorstperiode af te gaan lopen. Op welke manier is nog wat onduidelijk.
De ambiance voor Glow in the Park lijkt me in ieder geval uitstekend te worden met vorst, betrouwbaar ijs en een dun laagje (oude) sneeuw!

Sportieve groeten, Arie

Scan de code