Weerbericht Start Utrecht Skate Parade

Rondje skaten met hagel rond IJsheiligen?

Na de toch wel redelijk, zonnige, droge maar vrij koude aprilmaand, is mei begonnen met tamelijk somber weer al viel het weer op de dag van Dodenherdenking mee.
Mei wordt wel jubelmaand genoemd, hetgeen niet onterecht is, want de maand brengt doorgaans vaak een weertype met veel zon, terwijl de gemiddelde temperatuur snel oploopt.

De eerste dagen van de maand waren te koud en na een redelijk weekeinde zal de tweede week ook vrij koel verlopen. Dit is heel normaal, want we naderen de periode van de IJsheiligen. In vroeger tijden wilde het dan ’s nachts nog wel vriezen en volgens de volksmond valt dan de laatste ijs uit de lucht, in de vorm van hagelbuien. Inmiddels hebben we nu de klimaatverandering en is de kans op nachtvorsten in mei kleiner geworden, maar hagel kan er nog steeds uit de lucht vallen. Toch lijkt de kans hierop volgende week klein.

Volgens de laatste inzichten zo het dan tegen het volgend weekeinde warmer moeten worden en dan kunnen we weer meer met zijn allen lekker naar buiten. De tweede helft van mei brengt al vaak temperaturen van meer dan 20 graden en vorig jaar hadden we tussen 6 en 13 mei zelfs niet alleen een paar warme, maar ook zomerse dagen te pakken.

Hoe het weer in juni gaat verlopen is natuurlijk nog niet te zeggen, maar in die maand kennen we tussen ongeveer 5 en 20 juni de Schaapscheerderkoude. Het is dan vaak koel en bewolkt weer en schapenhouders gebruikten dan die periode om hun schapen te scheren. Dat was niet omdat de schapen het anders te warm zouden krijgen, maar omdat tijdens het dan vaak bewolkte weer zou de pas geschoren schapenhuid niet zo snel verbranden in de zon!

En zo hebben we althans volgens de statistieken de tweede helft van me en de eerste dagen van juni relatief vaak mooi en ook (vrij) warm weer, en als de Schaapscheerderskoude voorbij is, knapt juni ook vaak op.

We hopen natuurlijk op weer zo’n goed vrijdagavond weerscenario als in 2016. We zullen zien of dit ook dit jaar aan de orde is.

Veel plezier vanavond bij de eerste Skateparade. Start om 19.45 uur bi het Lucasbolwerk. Hou de actuele weersomstandigheden via Social Media #usp030 in de gaten.

We houden u op de hoogte van het weer!

vriendelijke, sportieve groet, Arie Verrips

Scan de code