Weerbericht maand augustus

Koele Hondsdagen.

De Hondsdagen *, tussen 19 juli en 18 augustus, waar we nu in zitten, is meestal de warmste periode in de zomer. De gemiddelde maximumtemperatuur in deze periode is in onze regio 23 graden. Vaak zijn er ook zomerse dagen en de meeste hittegolven komen in deze periode voor. Dit jaar is het heel anders. Vanaf 20 juli is er zelfs geen zomerse dag meer geweest. Op de 19e is het nog wel ruim 29 graden geworden. Het ziet er niet naar uit dat augustus tot aan de 20e zomerse dagen gaat scoren.

Het kan evenwel nog erger. In 1993 was de laatste zomerse dag alweer op 4 juli. Daarna, en ook in september is het niet meer zomers warm geworden. In augustus waren er nog wel redelijk wat warme dagen, maar in september waren er maar een paar. De laatste was nog op 20 september toen het 23 graden werd.

Hierna kwam de herfst snel op gang en werd het half oktober zelfs koud met maxima van regelmatig onder de 10 graden. En half november kregen we zowaar een korte vorstperiode van een week, met een paar ijsdagen, ’s nachts lichte tot matige vorst, op sommige plaatsen schaatsijs en ook viel er op veel plaatsen wat sneeuw.
Begin december viel de dooi in en stelde de eigenlijke winter helemaal niets voor … tot halverwege februari, toen de winter nog even flink zijn tanden liet zien. Er viel op veel plaatsen een pak sneeuw en in een periode van tien dagen waren er een paar ijsdagen en kwam het tot lichte tot matige, lokaal strenge vorst.
Gelukkig kent het weer geen geheugen … en vorig jaar hadden we in september bijna nog een hittegolf …

Dit komend weekeinde, zaterdag 19 en 20 augustus, wordt niet best met redelijk wat buien. Het is wat winderig en de maximumtemperatuur wordt maar 18 graden.
Zondag is het wel beter, op veel plaatsen droog. Er is wat minder wind en vooral tijdens de morgen is er wel wat zon. Misschien dat er ‘s middags nog een buitje valt ergens. Het gaat ongeveer 19 graden worden. Komende werkweek wordt het wel wat warmer. Maandag kan het 22 graden worden en dinsdag wordt het op veel plaatsen 24 graden. De kans op neerslag is maar klein.

De rest van de week zal het niet of nauwelijks regenen. En ook het weekeinde van de 26e/27e augustus lijkt droog of zo goed als droog te gaan verlopen.

Het weer lijkt zich zaterdag aardig aan de eerdere verwachting te houden. Een middagtemperatuur van 22 tot 23 graden, maar jammer genoeg niet zo heel veel zon.
Maar de kans op een bui is niet zo groot. Als er al een bui, of wat lichte regen valt, is dit waarschijnlijk ’s morgens.

Dat is natuurlijk heel gunstig voor het evenement.

sportieve groet, Arie Verrips

 

* De hondsdagen is de periode tussen ongeveer 18 juli en 18 augustus en geldt als de warmste tijd van het jaar. De tweede betekenis van het woord hondsdagen staat voor een heftige, hartstochtelijke tijd. De aanpak van De Hondsdagen is dan ook vol speelplezier de zin om buiten te spelen (en ons Over De Brug Festival 26 augustus te bezoeken!).

Scan de code