Winterprik?

Het winterweerbericht van onze weerman Arie Verrips.

Ook dit schaatsseizoen maakt onze weerman, Arie Verrips, weer een actueel blog voor ons. November 2018 was tot dusver warm, droog en zonnig, maar mogelijk kou op komst. Daar worden we weer warm van. Laat de winter maar komen.

In navolging van oktober doet november het dit jaar uitstekend. De eerste tien dagen van de maand bracht in De Bilt maar liefst 43 uren zon en dat is bijna tweemaal zoveel als normaal. In een hele maand heeft november gemiddeld 63 uren zonneschijn.
De normale gemiddelde temperatuur in november is 6.7 graden maar daar zitten we na elf dagen al 2.5 graad boven. De komende dagen zal van dit gemiddelde niet veel worden afgeknabbeld, maar vooral vanaf volgend weekeinde lijkt het flink kouder te gaan worden.

Het kan trouwens ook heel anders verlopen. In 1980 bracht de eerste novemberweek in grote delen van ons land een dik pak sneeuw, waren er zes koude datumrecords op rij en kon er op diverse plaatsen worden geschaatst.

Neerslag viel er deze maand nog niet veel, op veel plaatsen in de regio minder dan twintig mm. In een doorsnee novembermaand valt er in De Bilt 80 mm. Het nog altijd zeer lage waterpeil van de grote rivieren zal dan ook voorlopig nog niet veel stijgen.

Het is natuurlijk nog te vroeg om al uitspraken te doen over heel november maar de kans op een opnieuw warme, droge en ook zonnige maand lijkt, met in achtneming van de laatste prognoses voor de komende veertien dagen, tamelijk groot.

Liefhebbers van winterkou komen de komende week hoe dan ook niet aan hun trekken. Maar na de 20e komt het mogelijk wel tot serieuzere kou. De aanwijzingen worden steeds sterker dat zich voor langere tijd een hogedrukgebied gaat opbouwen boven NO-Europa. Tijdens de lange nachten kan het dan flink afkoelen en ook overdag blijft het steeds kouder.

Het is natuurlijk nog te vroeg om nu al te speculeren over schaatsweer maar het zijn toch ontwikkelingen om in de gaten te houden! Tijdens het afgelopen voorjaar kwamen we in korte tijd van winterweer, met schaatsijs begin maart, in de zomer terecht. Dit jaar in korte tijd van zomerweer naar winterweer? We gaan het zien!

In de poolgebieden zijn er de laatste weken wel wat opvallende zaken gaande, maar die hebben vermoedelijk geen gevolgen voor ons winterweer. Zo is het in Canada en aangrenzend IJszeegebied al maandenlang veel kouder dan normaal, maar is daarentegen de Siberische winter laat op gang gekomen. Ook ligt daar minder sneeuw dan normaal. Maar inmiddels wintert het daar inmiddels volop. In het noordoosten van Europees Rusland is al tamelijk veel sneeuw gevallen en is het ook daar goed koud. In de Noorse bergen en in heel Lapland ligt inmiddels ook een flink pak sneeuw. Overigens is dit daar in november volstrekt normaal.

De hoeveelheid ijs op de Noordelijke IJszee bleef afgelopen zomer redelijk op peil, maar de groei in het najaar bleef lange tijd lager dan gemiddeld. Maar inmiddels is er de laatste weken sprake van een opvallend sterke ijsgroei in dat gebied.

vriendelijke groet, Arie Verrips

Scan de code