Novembersneeuw

Onze weerman, Arie Verrips, schrijft weer een actueel winterweerbericht: waarin hij het verloop van aanstaande winterweer een stuk hoopvoller in ziet – althans voor de liefhebbers – dan de voorgaande jaren.

Eerste sneeuw zeldzamer in nieuwe klimaat

De eerste vliesjes ijs op sloten zijn inmiddels gesignaleerd, de eerste verkeersongelukken als gevolg van gladheid zijn inmiddels ook voorgevallen.

Zaterdagochtend 27 november 2021 heeft op de Veluwe, tussen Arnhem en Apeldoorn, een laagje sneeuw gelegen, net als in de omgeving van Eindhoven.

De eerste tekenen van de naderende winter komen er dus aan en het ziet er toch uit dat het winterweer wat serieuzere vormen gaat aannemen, al was dit zeker in de meer klassieke winters volstrekt normaal, maar in het nieuwe klimaat is dit toch wel wat zeldzamer.

Winterse aanwijzingen

Er zijn groeiende aanwijzingen dat de komende winter kouder gaat worden dan we al jarenlang gewend waren, al is nu nog niet te zeggen hoe koud.

Al bijna een jaar lang ligt er meer ijs op de Noordelijke IJszee en is het koude gebied in het poolgebied dus groter. En mocht er zich eens een
noordelijke stroming aandienen, dan start deze stroming kouder en wordt
bij ons de kans op winterse neerslag groter.

Opvallend is ook de nu al forse kou in Noord-Europa

In Zweden en Noorwegen ligt veel meer sneeuw dan gemiddeld en worden er nu al temperaturen gemeten tussen -30 en -40 graden. Zoiets zagen we overigens ook in 1980, toen de winter is november bij ons ook een dik pak sneeuw bracht, maar het winterweer stelde vervolgens niet veel meer voor.

Je zou kunnen zeggen dat de kans op een winters hogedrukgebied boven Noord-Europa op termijn groter gaat worden, waardoor de winterkou dichterbij komt of blijft, en gemakkelijker tot onze omgeving kan doordringen, als de windrichting gunstig is.

Sinterklaaswintertje

Het valt de laatste weken op dat koudere lucht achter lagedrukgebieden om ook gemakkelijker tot het Noordzeegebied kan doordringen, omdat de depressies en de straalstroom wat zuidelijker liggen dan voorheen. Zelfs een klein Sinterklaaswintertje met wat ijs en sneeuw er vlak na behoort nu zeker tot de mogelijkheden.

Zonder nu meteen te willen beweren dat er deze komende winter een Elfstedentocht kan worden verreden, zie ik het verdere verloop van de aanstaande winterweer toch een stuk hoopvoller in – althans voor de
liefhebbers – dan de voorgaande jaren.

Kunnen we al water inlaten in ijsbaan De Watertoren?

Na een koudere periode rond en net na Sinterklaas volgt meestal eerst nog de Kerstdepressie met  zacht weer. Ik gok eerder rond de jaarwisseling. We gaan nog even wachten met water inlaten.

Winterse grtzzz Arie Verrips

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim

Geef een reactie

Scan de code