Zeer zachte dagen en terugblik op Novemberweer

Zoals het er nu, na het derde weekeinde van november uit ziet, heeft koning Thialf nog geen plannen om naar Nederland te komen. Zelfs op de dagen rond het “feestelijk avondje” is er nog geen winterweer in zicht.Dit, in tegenstelling tot Sinterklaas, voor wie het bekende liedje “Hoor de wind waait door de bomen” nu wel van toepassing is.

Na dagen met veel regen komen we later deze week al weer snel in zachte lucht terecht en vallen we weer terug in het sombere weer dat we afgelopen week langere tijd hadden. Wel worden de temperaturen voor de tijd van het jaar hoog. Maxima tot bijna 15 graden zijn later in de week ook in onze regio goed mogelijk. Misschien wordt er op donderdag zelfs een datumrecord gebroken. In dat geval moet het in De Bilt meer dan 14.6 graden worden. Deze temperatuur werd in 1984 gemeten.

De laatste decade (tiendaagse periode) van november is aangebroken. We kunnen al een beetje bekijken hoe de maand de statistieken in zal gaan. Ondanks het regelmatig sombere en natte weer van deze dagen doet de maand het dit jaar helemaal niet zo slecht. In ons klimaat hebben we in november nu eenmaal vaak regenachtig en somber weer.

Zo was de zon tot en met de 20e in De Bilt nog altijd iets vaker te zien dan wat er in de statistieken als normaal wordt beschouwd. In De Bilt is de zon deze maand 50 uur te zien geweest. Normaal in de hele maand is 63 uur. Weliswaar hebben we – vanwege de vele motregen – meer regenuren dan gemiddeld, maar de hoeveelheid regen die er viel, wijkt nauwelijks af van het gemiddelde. Op veel plaatsen is het zelfs iets te droog. Tot en met de 20e viel er in 52 uur tijd in De Bilt 46 mm regen. In een hele novembermaand valt er gemiddeld 80 mm in 72 uur.

Wat de temperatuur betreft zitten we aan de zachte kan. De gemiddelde maandtemperatuur bedraagt in De Bilt 6.7 graden. We zitten daar ongeveer een graad boven. Volgens de laatste prognoses, die tot het einde van de maand reiken, komen we uiteindelijk uit op een maand die een graad te warm is.

De zonneschijnhoeveelheid wordt min of meer normaal en de hoeveelheid neerslag wat minder dan normaal. Weinig redenen tot klagen dus, hooguit voor de liefhebbers van vroeg winterweer in de vorm van sneeuw en ijs! Maar echt veel reden tot klagen hebben ook zij niet. Sneeuwval, waarbij een flink sneeuwdek ontstaat en ijs, dat dik genoeg is om erop te kunnen schaatsen, is in ons klimaat in november nog altijd vrij zeldzaam.

December biedt hiervoor al meer perspectieven. Vaak zie je rond of net na Sinterklaas een koudere periode die op serieuzer winterweer lijkt, maar bijna altijd verschijnt hierna de in de klimatologie bekende kerstdepressie. Deze brengt de dooi in het land en dat gaat dan weer samen met regen en wind. Niet zelden wordt het dan ook een tijdje erg zacht met juist rond de Kerstdagen maximumtemperaturen van in de dubbele cijfers! Rond of na de jaarwisseling krijgt de winter dan meestal wat meer spierballen …. of het blijft gewoon door sudderen met het zachte weer, waarna het met de winter verder niet veel meer wordt. Hoe vaak zagen we dit de voorgaande jaren niet!

Inmiddels is bij de natuurijsbaan park de Watertoren het drainage systeem stopgezet, zodat met alle regen de landijsbaan vol regen mag komen te staan. Laat het dus maar lekker doorregenen.

En dan maar hopen op een mooie koudere decembermaand.

Sportieve groet,
Arie Verrips

Scan de code