Eigenwijze weergoden

Het leek er de eerste dagen van het nieuwe jaar van te gaan komen. Droog weer en voor langere tijd een noordoosten- tot oostenwind.

Eerst lichte vorst, die wat zou gaan verscherpen en een hogedrukgebied dat langere tijd boven Scandinavië en deels Rusland zou komen te liggen.

Kortom …. de klassieke, en ook gewenste situatie voor de schaatsliefhebber. De belangrijkste weermodellen berekenden het, maar helaas dachten de weergoden er anders over.
Weliswaar mogen we een paar daagjes met uiterst bescheiden nachtvorst begroeten maar al snel is het feestje weer voorbij. De wind belandt namelijk slechts voor een paar dagen in de oosthoek, al snel tijdens de tweede week van de maand draait de wind naar het zuiden en wordt het niet alleen nabij de grond, maar ook in de hogere luchtlagen weer een stuk warmer. Dit levert vaak ook een nogal bewolkt weertype op, zodat vooral de nachten aan de zachte kant zullen zijn. Geen spoortje van vorst dus te bekennen …

In een nog later stadium lijken oceaandepressies weer meer vat te krijgen op ons weer, zodat met een zuidwestenwind meer zachte lucht en ongetwijfeld wel weer meer regengebieden onze kant uit worden gevoerd. En vooral dat laatste, daar zitten maar weinig mensen op te wachten. Januari bracht – na de zeer natte decembermaand – in minder dan een week immers inmiddels al weer minstens de helft van de neerslag die er normaal in een hele maand valt!

Laten we dus maar even genieten van het mini-winterse speldenprikje en het feit dat we niet alleen de zon even wat vaker gaan zien, maar ook een paar droge dagen!

Sportieve groet, Arie Verrips

ps. óók voor het komende winterse evenement op 20 januari Glow in the Park houden we de weersverwachting goed in het oog. Tot ziens in ieder geval!

 

Geef een reactie

Scan de code