Kwakkelwinter deel 2

Ook dit schaatsseizoen maakt onze weerman, Arie Verrips, weer een actueel winterweerbericht voor IJsclub Siberia. Hij schrijft:  Er zit geen winterweer meer in en kunnen we deze winter afschrijven.

In de weerblog Kwakkelwinter deel 1 schreef ik dat de winter zeker nog niet afgeschreven was. Inmiddels zit er volgens mij geen winterweer meer in en kunnen we deze winter toch afschrijven. Tegenwoordig reiken de redelijk betrouwbare weersverwachtingen tot minstens tien dagen vooruit en er wordt zelfs al door gerekend tot vijftien dagen vooruit. Verwachtingen tot een dag of vijf vooruit zijn tegenwoordig vaak al behoorlijk betrouwbaar. Als de vorst invalt, zien we dan het einde van de koudeperiode in de verwachtingen vaak al snel weer verschijnen en is de spanning eigenlijk meteen al weg. Vers in het geheugen ligt natuurlijk nog de koude periode eind februari/begin maart van vorig jaar, 2018. Voor zover we vooruit kunnen kijken, lijkt het vooralsnog onwaarschijnlijk en hebben we eerder te maken met zacht en wisselvallig weer, dus met regen en wind. En die regen valt volop.

Het weekend van 9 en 10 februari veel wind en valt op veel plaatsen er een enkele bui. Hier tussendoor is er zon. De ZW-wind wordt krachtig, in het westen van de regio hard. Het wordt 9 tot 10 graden.Tijdens de avond neemt de bewolking toe, tijdens de nacht gaat het flink regenen. De naar Z-ZW draaiende wind is vrij krachtig, in de nacht matig. Het wordt 5 tot 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.8, maximum 5.5 °C.

Vooruitzichten

Weliswaar later volgende week voorzichtige Hogedruk boven N-Europa, maar in tegenstelling tot vorig jaar nu geen koude bovenlucht en in Rusland ook niet echt heel koud. Dus geen echte transportkoude.  Wel gelukkig weer eens wat zon en een aantal droge dagen. Ook wel fijn na alle grijze drab van nu.

Zonnige perioden. Aanvankelijk grote kans (90%) op rustig en droog weer met temperaturen rond normaal, later in de periode een wat toenemende kans (30%) op wisselvallig en zacht weer en droog. Overdag temperaturen rond een graad of 8, later in de week in de nacht kans op vorst.

Sportieve groet Arie Verrips

 

Kwakkelwinter= winter met geringe en onbestendige vorst en vaak ongewenst veel neerslag; wisselvallige winter met te weinig typisch winters weer; milde, vaak regenachtige winter

 

Geef een reactie

Scan de code