Winterweerbericht Glow in the Park 2019

IJsclub Siberia organiseert voor de 4e keer Glow in the Park Gagelbos. Een bijzondere winterwandeling langs bakens van licht en vuur. Onze weerman Arie Verrips voorspelt winterweer in de periode vrijdag 18 januari en zaterdag 19 januari.

Het zag er niet naar uit dat het op kortere of wat langere termijn ging winteren. Wel soms een kort koudeprikje maar dan m0est je denken aan soms wat nachtelijke vorst en misschien soms een winterse bui. Afgelopen weken was het relatief warm voor de tijd van het jaar.

In tegenstelling tot eerdere berichten lijkt het tijdens Glow in the Park toch wat winterser te gaan worden. Op woensdag 16 januari en donderdag 17 januari valt er zeker nog wel een paar mm regen, hagel of natte sneeuw, maar daarna wordt het zo goed als droog. Tijdens het evenement is het rustig weer, ’s avonds temperaturen rond het vriespunt en droog.

Vrijdag en vooral zaterdag dus koude maar wel gunstige omstandigheden. Het blijft voorlopig ’s nachts vriezen, tot maximaal -5 graden. Overdag steeds wat boven nul.

We zien de komende tijd steeds weer uitbraken van koude poollucht, waarbij de bovenlucht sterk afkoelt, terwijl het op leefniveau nog niet al te koud wordt. In klassieke winters had dit al lang een pak sneeuw opgeleverd, maar  nu is de Noordzee nog altijd te warm en is niet alleen de temperatuur hoger, maar ook is de kans op “echte ” sneeuw nog niet groot.

Een setting met overdag een graad of vier, tijdens de avonden iets boven 0, ’s nachts wat vorst en een paar winterse buien, waarbij het misschien Het kan dus zelfs een tijdje wit gaan worden en een dus een realistische setting voor tegen en tijdens het  Glow in the Park weekeinde.

Natuurijs

Hierna is het zeker niet onwaarschijnlijk dat het op den duur echt kouder gaat worden. Het zit al lang consistent in de modellen. De kans hierop wordt sterk vergroot als er in een groot deel van Europa een sneeuwdek tot stand komt en die kans lijkt me vrij groot.

Vóór 27 januari gaat we bij Park De Watertoren zeker nog geen water inlaten. Het wordt voorlopig ’s nachts alleen wat lichte vorst en overdag net boven nul. De vorst is te licht voor serieuze ijsaangroei . Wel is in deze tijd van het jaar de instraling overdag nog gering, dus dat is weer positief.

Een reprise van vorig jaar, 1 t/m 4 maart, zou wel heel goed mogelijk kunnen zijn, maar  goed niets is zeker in het winterweer. Over rond 10 dagen komt er weer een depressie opdraven. Van groot belang is welke koers die volgt. Het kan interessant worden als ie zuidelijk langs loopt maar voor hetzelfde gaat het helemaal fout en krijgen we de zachte lucht weer terug.
Even afwachten dus tot na het weekend van 27 januari.

We hangen in ieder geval vast komend weekend (11 januari) de verlichting op bij de IJsbaan Park De Watertoren.

Welllicht dat schaatsplezier op kleine watertjes en sloten, en misschien ook wel het Leersummerveld, vanwege de gunstige lokale omstandigheden daar, later volgende week wel lukt.

Tot ziens bij een winters Glow in the Park 2019

Sportieve Glow groet Arie Verrips

Geef een reactie

Scan de code